Měla být, ale stále není. Nyní hrozí klinice čínské medicíny v Hradci, že přijde i o zákonné ukotvení

Události v regionech: Bez ukotvení a s nejistou perspektivou je projekt kliniky tradiční čínské medicíny (zdroj: ČT24)

Klinika tradiční čínské medicíny, která má vzniknout v královéhradecké fakultní nemocnici, dostala pomyslný úder na solar. Poslanci vyřadili ze zákona o nelékařských pracovnících kategorii specialistů tradiční čínské medicíny, čímž plánované klinice vzali legislativní ukotvení. Investor, který se zahájením stavby váhá již delší dobu, se nyní odvolává i na to, že zatím není slíbený zákon o léčitelích, který má posloužit jako náhrada.

Klinika tradiční čínské medicíny se měla v areálu FN Hradec Králové začít stavět již dávno, ale termín se opakovaně posunoval. Zatím poslední, po kterém se nic nedělo, byl letos na jaře. Od roku 2015, kdy Číňané představili své hradecké plány, se leccos změnilo včetně investora – evropské aktivity CEFC letos přešly pod státní skupinu CITIC.

Česká CEFC sice ujistila, že je svůj závazek připravena splnit, ale dále váhá. Nyní argumentuje i tím, že tradiční čínské medicíně hrozí ztráta zákonného ukotvení. „Nemáme žádné informace, jak ministerstvo zdravotnictví postoupilo s novou legislativní úpravou tradiční čínské medicíny, ke které se zavázalo,“ vzkázal mluvčí CEFC-CITIC Pavel Bednář.

Nově by totiž měli čínští specialisté spadat pod zákon o léčitelích, který ministerstvo zatím připravuje. Dosud se jich týkal zákon o nelékařských pracovnících, ale Poslaneckou sněmovnou nyní prošel návrh na jejich vyškrtnutí, který přišel ze Senátu. Zákonodárci argumentovali tím, že chtějí, aby tyto formy pomoci nebyly hrazeny pojišťovnami.

Investor ale vysvětluje váhání i dalšími okolnostmi. Podle mluvčího Bednáře také stále čeká na vznik „právnické osoby založené pod ministerstvem, která by stavbu a provoz kliniky měla mít na starosti“. Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly ale ministerstvo takovou firmu založit nemůže.

Ministerstvo přitom ustoupilo od původního plánu, podle kterého měla kliniku po dokončení provozovat fakultní nemocnice. Ta nyní v důsledku ani neví, co bude s pozemkem v jejím areálu. „Nemáme žádnou informaci o pokračování projektu,“ uvedl mluvčí nemocnice Jakub Sochor.

Čínský lékař z ambulance má povolení jen do května

Čínská medicína tak zůstává v královéhradecké nemocnici zastoupena pouze ambulancí, která funguje tři roky. Ani ona však nemá jistou budoucnost. Čínský lékař má povolení k praxi v Česku jen do května. Pokud má ordinace, kde zatím ošetřili tři tisíce pacientů, fungovat dál, musí nového lékaře nominovat čínská strana.

Ředitel nemocnice Vladimír Palička uvedl, že jeho instituce sama čínského lékaře aktivně hledat nebude. Pokud tedy čínská strana sama nepřivede nového, ordinaci zruší.