Česko bude mít kliniku čínské medicíny. Zaplatí ji přímo investoři z Číny

Fotbalová Slavie, Pivovary Lobkowicz nebo podíl v energetické společnosti J&T – investice šanghajské společnosti CEFC v Česku ale zdá se stále nekončí. Nově by měla v Česku zaplatit deset milionu eur na stavbu čínské kliniky tradiční medicíny. Oznámil to Roman Prymula, ředitel nemocnice v Hradci Králové, kde už funguje ambulance čínské medicíny.

Dohoda o výstavbě nového pavilonu v rámci hradecké nemocnice sice ještě není podepsaná, ale brzy bude. Mělo by se tak stát ještě během tohoto týdne, kdy je český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na návštěvě Číny.

Předseda vlády ostatně už navštívil čínskou nemocnicí Šu-kuang, která s nemocnicí v Hradci Králové spolupracuje. Nová klinika by se měla otevřít do roka a půl a zaměstnat by měla 30 lékařů – z toho osm z šanghajské nemocnice.

Tradiční čínská medicína je v České republice nepochybně novou věcí. My zatím provozujeme pouze ambulanci. Na podkladu smlouvy, kterou tady podepíšeme, ale plánujeme otevření celého pavilonu.
Roman Prymula
ředitel nemocnice v Hradci Králové

Názor na tradiční českou medicínu ale není jednotný ani u veřejnosti, ani u lékařů samotných. „Bojujeme s lékařskou komorou, která má naprosto rigidní názor a asi zbytečný, protože my nechceme nahradit klasickou medicínu touto čínskou tradiční medicínou, chceme ji využívat doplňkově. Vidíme tady totiž některé styčné plochy, které umožňují léčit efektivněji,“ dodal Prymula. Léčbu na ambulanci čínské medicíny si platí čeští pacienti sami.

Plno na rok dopředu

Dobré výsledky má čínská medicína podle šéfa královehradecké nemocnice například u chronických bolestí, migrén, dalších zánětlivých chorob, ale i u léčby neplodnosti. „Tyto výsledky jsou zřejmě i lepší než západní metody, není to otázka akupunktury, ale bylinné terapie,“ uvedl Prymula. „Naše ambulance naprosto nestačí zájmu obyvatelstva,“ dodal s tím, že každý den vyšetří osm lidí, další jsou v terapeutickém režimu a už nyní mají objednané pacienty na každý den až do září příštího roku.

Ředitel čínské nemocnice Čou Chua ocenil, že český premiér již v minulosti navštívil nemocnici v Hradci Králové a nyní zavítal také do Šanghaje. „Spolupráce mezi Českou republikou a Čínou v rozvoji čínské medicíny je v současné době ve velice klíčovém období,“ uvedl a zdůraznil, že čínská medicína je tradičním léčebným systémem, který prokázal, že má velmi příznivé účinky na lidské zdraví.

Zkusil jsem akupunkturní body i vyšetřovací metody a musím říct, že to není nic nepříjemného.
Svatopluk Němeček
ministr zdravotnictví

Čínský odborník zároveň upozorňuje na to, že mezi západní a čínskou medicínou nejsou principiálně velké rozdíly – obě mají za cíl zlepšit zdraví pacienta. „Kdybychom chtěli najít rozdíly, tak v západní medicíně je určitě více syntetických léčiv a produktů, zatímco čínská medicína používá přírodní produkty a přírodní cesty,“ vysvětlil ředitel šanghajské nemocnice. Místo antibiotik pak Číňané používají bylinné přípravky, které mají podobnou protizánětlivou funkci.

  • Nemocnice v Šanghaji funguje již 110 let a v současné době má přes 1300 lůžek. 
  • Za rok tu přijmou 3,2 milionu ambulantních pacientů, hospitalizovaných mají 65 tisíc ročně. 
  • Operací, kdy se kombinuje čínská tradiční medicína a západní medicína, je ročně asi 50 tisíc.

Sobotkova cesta po Číně

Návštěva premiéra Sobotky už přinesla i další novinky. Čínská společnost China Eastern například potvrdila, že příští rok zřídí přímou linku z Prahy do Šanghaje. Technologická firma Huawei pak podepsala memorandum, podle kterého České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) a Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava (VŠB) získají čtvrt milionu dolarů na nové ambiciózní vývojové projekty.

V současnosti máme s Čínou ty nejlepší vztahy, jaké jsme kdy měli.
Rudolf Fürst
sinolog z Ústavu mezinárodních vztahů

V úterý se pak český předseda vlády setkal s premiéry vlád šestnácti zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy a šéfem čínského kabinetu. Během svého projevu u kulatého stolu zdůraznil tři body: spolupráci ve zdravotnictví, spolupráci regionů a český příspěvek k rozvoji evropsko-čínské platformy 16+1.

„Když ta platforma vznikala, tak panovala určitá skepse. Po třech letech se ukázalo, že ta platforma je životaschopná, a dokonce se objevují další státy, které by stály o to, aby byly její součástí. Těm jednotlivým 16 zemím se dává možnost, aby se ucházely o konkrétní projekty a formy spolupráce s Čínou. Je to projekt, který České republice určitě hodně přinesl,“ prohlásil Sobotka.

Premiér také dodal, že Česko patří v rámci projektu mezi ty aktivnější státy – snaží se iniciovat některé nové formy spolupráce. Letos například zorganizoval summit ministrů zdravotnictví.