Akupunktura nebo bylinky: V Hradci začala fungovat ambulance tradiční čínské medicíny

Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové funguje od pondělí ambulance tradiční čínské medicíny, která bude při léčbě využívat akupunkturu, čínské byliny či baňkování. V dalších letech pak má v nemocnici vzniknout také klinika zaměřená na tento způsob léčby. Teď má ambulance léčit především různé neurologické problémy, chronické bolesti, migrénu a další. „Každý pacient bude nejdříve vyšetřený českým lékařem západním způsobem, poté pokračuje na ošetření tradiční čínskou medicínou,“ vysvětloval novinářům ředitel nemocnice Roman Prymula.

Vyšetření ani léčba čínským lékařem však nejsou hrazené pojišťovnami. „Ceny se pohybují od běžné akupunktury na úrovni 400 korun až po třídenní balíček na úrovni někde šesti tisíc korun,“ řekl Prymula. Podle ceníku pacient například za vstupní a kontrolní vyšetření a pět ošetření akupunkturou zaplatí 4200 korun.

Zájem podle Prymuly projevily desítky lidí – termíny na celé září jsou prý prakticky obsazené. Zájemci o léčbu se mohou informovat na e-mailu tcm@fnhk.cz či na čísle 495 832 950. Ambulance je umístěna v budově kožní kliniky a každý den se počítá s ošetřením osmi pacientů. 

Hradecká nemocnice však chce jít ještě dál a plánuje vybudovat kliniku. „Při návštěvě premiéra Sobotky v listopadu v Číně by měla být podepsána hlavní smlouva o vybudování kliniky tradiční čínské medicíny v Hradci Králové. Předpokládáme, že budova by měla stát k 1. lednu 2018,“ dodal ředitel nemocnice. Klinika by se neměla věnovat jen léčbě, ale i dalšímu výzkumu a výuce. 

Léčbu ani vyšetření pojišťovny nehradí (zdroj: ČT24)

Záměr zřídit v hradecké nemocnici kliniku tradiční čínské medicíny ale kritizovali někteří domácí lékaři. „Pokud chce někdo utrácet peníze za podobné léčitelské a šarlatánské metody, je to čistě jeho věc. Je mi ale trošku stydno, že se k tomu propůjčuje Fakultní nemocnice v Hradci Králové a potažmo Univerzita Karlova,“ kritizuje prezident České lékařské komory Milan Kubek. Prymula však tyto výhrady odmítá. „Jsme schopni snadno dokázat, že naprostá většina renomovaných amerických nemocnic používá akupunkturu ve své léčbě. My nechceme nahradit západní medicínu, tato forma je pouze doplňková.“