Čínské nákupy v Česku nekončí. CEFC koupila manažerům luxusní vilu

Jedna z největších soukromých čínských společností CEFC v Česku opět nakupovala. Tentokrát jde o vilu za stovky milionů korun v pražské Bubenči nedaleko čínské ambasády, píší Lidové noviny. Zástupcem české pobočky této investiční skupiny je exministr obrany Jaroslav Tvrdík. Podle něj je transakce teprve začátkem snahy vybudovat z Prahy finanční a technologické centrum Číny pro střední a východní Evropu.

Podle deníku řeší koupi vily v Rooseveltově ulici katastrální úřad, proto nyní není možné dostat se ke kupní smlouvě. „V bankovních kruzích se mluví o částce pohybující se mezi pěti až deseti miliony eur, tedy až 270 milionů korun,“ píší Lidové noviny, které ale z katastru nemovitostí vyčetly jiné věci.

Například to, že prodávajícím je společnost NordiCap spadající pod podnikatelskou rodinu Hesových. Ta luxusní vilu koupila v roce 2007 od Ruyie Antoniova Reise Alvese (v roce 2002 vilu zdědil), a to za 140 milionů korun.

Vila, která je od čínské ambasády vzdálená asi půl kilometru, má údajně sloužit jako rezidence pro čínské manažery.

  • Poradcem prezidenta Miloše Zemana je od dubna Jie Ťien-ming, předseda představenstva čínské skupiny CEFC, která získala podíl v několika českých firmách a oznámila také koupi několika pražských nemovitostí. Jméno šéfa představenstva firmy v oficiálním seznamu Zemanových poradců na webu Hradu nefiguruje. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka není totiž součástí klasického poradního sboru a není za to placen.

Česko se má stát vstupní branou do Evropy

Čínská CEFC se rozhodla expandovat do Evropy a Českou republiku si vybrala jako hlavní sídlo svých evropských aktivit. Vše začalo na začátku září, kdy se v médiích objevily zprávy o tom, že koupí Živnobanku, den nato společnost dohodla koupi Martinického paláce a podílu v energetické společnosti J&T. A na řadu přišel i fotbalový klub Slavie, Pivovary Lobkowicz a letecký dopravce Travel Service.

Čínská společnost vstoupila i do českých firem Médea Group a vydavatelství Empresa Media, které je vlastníkem TV Barrandov. Stane se strategickým partnerem obou firem.