Číňané koupili podíl v Travel Service i pivovaru Lobkowicz

Jedna z největších soukromých čínských společností CEFC převezme téměř 50procentní podíl v české letecké společnosti Travel Service. Další dohoda padla i s českou společností Pivovary Lobkowicz. V té spolu s partnery převezme necelých 80 procent. CEFC se také stane strategickým partnerem společnosti Médea Group a vydavatelství Empresa Media.

Čínská CEFC se rozhodla expandovat do Evropy a Českou republiku si vybrala jako hlavní sídlo svých evropských aktivit. Ve středu se psalo o tom, že koupí Živnobanku, ve čtvrtek dohodla koupi Martinického paláce a podílu v energetické společnosti J&T. Server Neovlivní.cz pak v pátek přinesl informaci, že Číňané koupili 60 procent fotbalového klubu Slavie.

Teď přišel na řadu soukromý tuzemský letecký dopravce Travel Service, který drží podíl 34 procent v Českých aeroliniích. Dohoda předpokládá, že CEFC v prvním kroku získá ve společnosti Travel Service desetiprocentní podíl. Později si připíše dalších 39,92 procenta akcií a základní jmění firmy Travel Service se zvýší nejméně o jednu miliardu korun.

Čínská společnost CEFC expanduje v Česku (zdroj: ČT24)
Události: Číňané investují v Česku další miliardy (zdroj: ČT24)

Čínská společnost bere vstup do společnosti Travel Service jako velkou příležitost k rozvoji svého podnikání v Evropě. „Velmi dobře také vnímáme narůst zájmu o Českou republiku v asijském regionu, a to jak ze strany investorů, tak i turistů. V kontextu s otevřením přímého leteckého spojení mezi Prahou a Pekingem a dalším naším plánovaným projektem s významnou čínskou leteckou společností pak chceme z pražského letiště vytvořit pro turisty a investory z Číny a Asie bránu do regionu,“ uvedl prezident CEFC Čchan Čchao-tuo. Podle Čchana společnost plánuje v Česku další investice ve všech oblastech, včetně cestovního ruchu.

Podle analytika společnosti Colosseum Františka Bostla by z této transakce neměla profitovat pouze ČR, ale celý region střední a východní Evropy, který se takto dostává na čínskou investiční mapu. Český aerobyznys může podle něj očekávat vyšší příliv cestujících a Praha má tak velký potenciál stát se tranzitním místem pro celou Evropu.

Číňané mají zájem i o české pivo a mediální trh

CEFC převezme také podíl 79,4 procenta ve společnosti Pivovary Lobkowicz. Společnost je pátou největší pivovarnickou skupinou působící na českém trhu. Transakce má hodnotu 1,9 miliardy korun. Dokumenty podepsali zástupci obou firem za přítomnosti prezidenta Miloše Zemana, který je na oficiální návštěvě Číny.

„Respektujeme tradici českého pivovarnictví a piva, které je v české kultuře silně zakořeněné. České pivo dosahuje prvotřídní kvality a světového věhlasu. Vstup do skupiny Pivovarů Lobkowicz je pro nás zajímavou investiční příležitostí a také symbolickým vyjádřením našeho zájmu v ČR dlouhodobě úspěšně působit. Netajíme se také ambicí tímto krokem významně posílit export českého piva do Číny,“ uvedl prezident CEFC Čchan Čchao-tuo.

obrázek
Zdroj: ČT24

Čínská společnost vstoupila i do českých firem Médea Group a vydavatelství Empresa Media, které je vlastníkem TV Barrandov. Stane se strategickým partnerem obou firem. „CEFC je zcela mimořádně silným finančním a strategickým partnerem a partnerství s ním umožní další rozvoj naší mediální skupiny,“ řekl k transakci předseda představenstva společností Barrandov Televizní Studio, Empresa Media a Médea Group Jaromír Soukup, který bude řídit obchodní, mediální a provozní aktivity uskupení.

Empresa Media je čtvrtým největším mediálním koncernem v ČR. Vedle TV Barrandov a produkční společnosti Real TV jí patří i časopis Týden, společenský týdeník Sedmička, měsíčník Interview, časopis Instinkt, Popcorn a Top Dívky, MarketingSalesMedia a elektronický deník Týden.cz.

  • CEFC byla založena v roce 1980 a dnes je šestou největší soukromou firmou v Číně.
  • Působí především v oblasti financí, energetiky a průmyslu, kde se zabývá zpracováním, skladováním, distribucí a obchodováním s ropnými, agrochemickými, petrochemickými a plynovými produkty.
  • Svoje zastoupení má například v USA, Velké Británii, Kanadě, Mexiku, Rusku, Spojených arabských emirátech, Indonésii, Singapuru, Jižní Koreji nebo Japonsku.

Ministr průmyslu a obchodu uzavřené dohody vítá

„Potřebujeme, aby zahraniční investice, které tady jsou, byly z mnoha různých zemí. Nikdy totiž úplně bezpečně nevíme, co se v té které zemi stane, a pak by některé investice mohly vyschnout,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

„V 90. letech byla ČR oknem do Evropy pro japonské firmy, v letech nultých to bylo pro korejské firmy, nebo stále ještě je, a teď je prostor pro čínské firmy,“ poznamenal Mládek. Zároveň uvedl, že investicím mohlo napomoci i to, že prezident Zeman má čínského poradce ze společnosti CEFC. Analytici očekávají příchod i dalších čínských investorů.

Investici vítá i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Dosavadní rozsah čínských investic podle něj ale není tak velký, aby měl vzbuzovat obavy. V porovnání se zeměmi jako Německo, Francie, Holandsko nebo Korea jsou čínské investice podle premiéra stále poměrně nízké.