Číňané na nákupech. Pořídili si fotbalovou Slavii, na řadě je Travel Service

Jedna z největších soukromých čínských společností CEFC přijela tento týden do Česka, zdá se, nakupovat. Ve středu se psalo o tom, že koupí Živnobanku, ve čtvrtek dohodla koupi Martinického paláce a podílu v energetické společnosti J&T. Server Neovlivní.cz pak v pátek přinesl informaci, že Číňané koupili 60 procent fotbalového klubu Slavie a Lidovky.cz zase píšou o tom, že CEFC jedná o nákupu soukromého tuzemského leteckého dopravce Travel Service.

Jak nákup fotbalového klubu, tak zájem o leteckého dopravce médiím potvrdil prezident Smíšené česko-čínské komory a bývalý šéf ČSA Jaroslav Tvrdík.

V případě Travel Service ještě není jasné, o jak velký podíl ve společnosti, která je spoluvlastníkem Českých aerolinií, jde. Spolumajitel společnosti Jiří Šimáně informaci nevyvrátil. „Mohu se vyjádřit pouze k něčemu, co je černé na bílém a je podepsáno. To není tento případ,“ vzkázal serveru Šimáně.

Travel Service v Českých aeroliniích drží 34procentní podíl. Dalších 44 procent vlastní korejský dopravce Korean Air, necelých 20 procent státní Český Aeroholding a zbylých 2,26 procenta drží Česká pojišťovna.

Tvrdík vedl České aerolinie od září roku 2003 do ledna 2006. Během jeho působení se výrazně rozrostla flotila dopravce. Zejména odbory ve společnosti jej ale kritizovaly za manažerské chyby, které podle nich vedly k neúměrnému zadlužení firmy.

S Šimáněm i ve Slavii

CEFC se rozhodla expandovat do Evropy a Českou republiku si vybrala jako hlavní sídlo svých evropských aktivit.

Samotný Šimáně pak figuruje i v obchodu se Slavií – zbylých 40 procent klubu totiž připadne právě jemu.

Dalším silným impulzem pro toto rozhodnutí byla spolupráce s velkým příznivcem Slavie Jiřím Šimáněm, který je partnerem CEFC v tomto i dalších projektech.
Tisková zpráva CEFC

„Velmi dobře si uvědomujeme, jak specifická a náročná je investice do fotbalového klubu s tradicí, historií a podporou fanoušků, jakou má SK Slavia Praha,“ uvedl prezident CEFC Chan Chauto. „Chceme ze Slavie vytvořit silný a stabilní fotbalový klub a vrátit ji tam, kam právem patří – na vrchol,“ dodal.

Procházka: Ve Slavii už nemůže být hůř, než bylo v posledních letech (zdroj: ČT24)

„Pro Slavii to v každém případě nejspíš znamená konečně renesanci, vymanění se z insolvence a cestu vzhůru tabulkou – možná opět k boji o titul…. Ve Slavii už nemůže být hůř, než bylo v posledních pěti, šesti letech," uvedl šéfredaktor časopisu Hattrick Pavel Procházka.

V tiskové zprávě CEFC vedle toho uvádí, že chce podporovat český fotbal nejen na klubové úrovni, ale že by se ráda stala také partnerem národní reprezentace a mladých fotbalistů.

Polovina v ruské bance J&T BANK

Páteční informace o obchodech společnosti CEFC završila zpráva  tom, že Číňané získali padesátiprocentní podíl v ruské privátní bance J&T BANK AO. Převzetí podílu je součástí rozvíjející se spolupráce mezi CEFC a česko-slovenskou finanční skupinou J&T Finance Group (JTFG). „Věříme, že majetkové propojení banky s čínskou investiční skupinou přinese nové
příležitosti poskytovat finanční služby v rámci rozvíjejících se rusko-čínských vztahů,“ uvedl místopředseda představenstva JTFG Patrik Tkáč.

  • CEFC byla založena v roce 1980 a dnes je šestou největší soukromou firmou v Číně.
  • Působí především v oblasti financí, energetiky a průmyslu, kde se zabývá zpracováním, skladováním, distribucí a obchodováním s ropnými, agrochemickými, petrochemickými a plynovými produkty.
  • Svoje zastoupení má například v USA, Velké Británii, Kanadě, Mexiku, Rusku, Spojených arabských emirátech, Indonésii, Singapuru, Jižní Koreji nebo Japonsku.