Čínského kapitálu v Česku přibývá, letos vzrostl už o 74 procent

Objem čínského kapitálu v základním jmění českých firem se od začátku roku zvýšil na 4,8 miliardy korun. Oproti necelým třem miliardám v loňském roce tak jde o přibližně 74procentní nárůst. Přitom právě začátkem září byly oznámeny čínské investice ve fotbalové Slavii, letecké společnosti Travel Service nebo pivovaru Lobkowicz. Daří se ale i exportu českých firem opačným směrem, vzrostl totiž za prvních sedm měsíců o devatenáct procent.

Za celý loňský rok činil čínský kapitál v tuzemském prostředí 2,77 miliardy korun, zatímco za první měsíce letošního roku do počátku září narostl na 4,8 miliardy a může ještě stoupat. „S ohledem na sérii dalších velkých investic, které byly oznámeny v předchozích týdnech, je zřejmé, že čínský kapitál v naší ekonomice v nejbližší době ještě výrazně posílí,“ uvedla analytička Petra Štěpánová z poradenské společnosti Bisnode, která zveřejnila analýzu vlastnických struktur podniků.

Posilování role čínského kapitálu v české ekonomice lze označit za předpokládatelný vývoj, a to zejména proto, že čínské investory zajímají relativně bezpečné investiční příležitosti v Evropě a investice do zavedených podniků či podnikatelských konceptů.
Michael Dobrovolný
manažer společnosti SMART Office & Companies

Čínská finanční a energetická skupina CEFC provedla začátkem září několik rozsáhlých investic. Koupila podíl ve společnostech Travel Service a Pivovary Lobkowicz a oznámila koupi fotbalové Slavie Praha, budovy bývalé Živnostenské banky v Praze a dalších nemovitostí. Stane se rovněž strategickým partnerem mediální společnosti Médea. Prezident Miloš Zeman odhadl první investiční vlnu čínské společnosti CEFC na deset miliard korun.

obrázek
Zdroj: ČT24

O zlepšení ekonomických vztahů s Čínou se právě Zeman dlouhodobě snaží. Za poslední rok se vypravil na návštěvu Číny už dvakrát. Poslední cestu uskutečnil ve stejné době, kdy CEFC oznámila nákupy.

Mezi zahraničními vlastníky tuzemských společností ale podle poradenské společnosti Bisnode stále dominuje kapitál z Nizozemska, Německa, Rakouska a Lucemburska. V pomyslném žebříčku největších zahraničních majitelů patří čínským investorům až 22. příčka. 

Ze Západu přišla zhruba dvoumiliardová investice americké firmy Amazon, která v Česku minulý týden otevřela obrovský sklad. Z východu naopak pochází investice japonské firmy Nachi, která přišla do Česka už v roce 2004. V Lounech vyrábí ložiska pro automobilový průmysl a letos provoz rozšiřuje a investuje zhruba půl miliardy. „Kolem 100 milionů korun je na výstavbu nové výrobní haly, dalších, nějakých 350 milionů korun bude na výrobní technologie," uvedla manažerka firmy Hana Kučerová. V současném závodě zaměstnává firma zhruba 50 lidí. V novém jich bude potřebovat dvacet.

V první polovině roku ohlásilo v tuzemsku investice zhruba 50 firem, které plánují utratit přes 21 miliard korun. Vznikne díky tomu šest a půl tisíce pracovních míst. Ministerstvo průmyslu a obchodu pak očekává ještě další investice.

Čína se snaží získat po světě atraktivní aktiva a investice. Častokrát se o tom mluví jako o rodinném stříbru. V tuhle chvíli sama uvnitř na domácím trhu nemá dostatek investičních příležitostí.
Jan Bureš
hlavní ekonom Poštovní spořitelny

České výrobky směřují do Číny

Daří se zajistit i odbyt českých firem na čínském trhu. Export za prvních sedm měsíců vzrostl o 19 procent na 27,7 miliardy korun. Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Eduarda Muřického je obchodní nálada už jiná než v minulosti. Čína prý začala Česko vnímat jako zemi, která chce spolupracovat. Čínský trh má přitom specifika, která ztěžují působení cizích firem. „Je náročné se tu prosadit, chtějí určité státní garance i politickou úroveň, která říká, že chce spolupracovat,“ uvedl Muřický.

Investice Číny nejsou jediné, kapitál jde i z Ameriky nebo Japonska (zdroj: ČT24)

V Číně obchodují především tradiční české průmyslové firmy, dominující je strojírenství včetně automobilového průmyslu. Některé firmy v Číně nahrazují výpadky obchodu v Rusku. „Hodně se v Číně zajímají o naše výrobky s vyšší přidanou hodnotou, české know-how, chtějí kooperovat. Existuje i spolupráce českých vysokých škol s čínskými partnery. To je prostor, kde můžeme uspět,“ zmínil Muřický. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) hodnotí vývoj jako pozitivní s tím, že má Česko oproti Francii, Německu nebo Velké Británii zpoždění. „Nemůžeme všechny karty vsadit na Čínu. Nicméně je důležité, abychom alespoň srovnali naše pozice,“ prohlásil Sobotka.

Silný zůstává i podíl dovozu z Číny, kde si drží pozici druhého největšího dovozce do Česka po Německu. Vozí do České republiky zejména spotřební zboží jako textil nebo hračky. Novinkou jsou ale i autobusy.