Do Šanghaje se z Prahy bude létat přímo, potvrdila China Eastern

Čínská společnost China Eastern po jednání s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou potvrdila, že příští rok zřídí přímou linku z Prahy do Šanghaje. Během premiérovy návštěvy Číny pak technologická firma Huawei podepsala memorandum, podle kterého České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) a Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB) získají čtvrt milionu dolarů na nové ambiciózní vývojové projekty.

Bude to vlastně první přímé letecké spojení mezi Šanghají a některou ze šestnácti zemí střední a východní Evropy.
Bohuslav Sobotka

„Já to pokládám za důležité rozhodnutí, protože v době, kdy se plánovala tato moje cesta do Číny, vůbec nebylo jisté, že společnost China Eastern se takto rychle rozhodne,“ komentoval Bohuslav Sobotka (ČSSD) vyjádření čínské společnosti o zřízení leteckého spojení s Prahou.

Zdůraznil, že China Eastern je druhá největší letecká společnost v Číně, je významným partnerem a nejde jen o leteckou společnost, ale o firmu, která má řadu dalších aktivit. „Podle mého názoru je možné zařadit China Eastern po bok CEFC a dalších čínských společností, které vidí Českou republiku jako možné místo svého vstupu do Evropské unie,“ řekl premiér.

Český ministerský předseda rovněž uvedl, že „čínští partneři by uvítali, kdyby k otevření přímého leteckého spojení mezi Šanghají a Prahou mohlo dojít v koordinaci s návštěvou čínského prezidenta v ČR“. „Byli by velmi rádi, kdyby se mohl účastnit slavnostního otevření tohoto leteckého spojení,“ konstatoval Sobotka.

Považujeme otevření této linky za součást strategického partnerství našich zemí, vytvoříme tím vzdušný koridor mezi Čínou a Českem.
Liou Šao-jung
prezident China Eastern

Vedle toho se ale objevují i pochyby, jestli letecká linka do Šanghaje najde dost cestujících. Po dvou měsících provozu totiž omezil čínský dopravce počet spojů nové linky mezi Prahou a Pekingem. Místo tří letadel týdně odletí z pražského letiště pouze dvě. Důvodem ale může být zimní sezona. „Je naprosto běžné, že některé linky se z důvodu počasí nebo obchodního zájmu dopravce na zimu redukují,“ uvedla mluvčí Letiště Václava Havla Marika Janoušková.

Peníze pro univerzity

Čínská firma Huawei už deset let spolupracuje s Českým vysokým učením technickým v Praze (ČVUT) a přes rok s Vysokou školou báňskou - Technickou univerzitou Ostrava (VŠB). Díky novému memorandu obě školy získají 250 tisíc dolarů na ambiciózní vývojové projekty.

„Firma Huawei se v oblasti mobilní komunikace a tabletů pohybuje mezi třemi nejvýznamnějšími firmami na světě, takže kontakt s touto společností zaměřený na nové technologie, výzkum a vývoj je určitě pozitivní. A já doufám, že se bude do budoucna rozšiřovat,“ uvedl český premiér Bohuslav Sobotka, který je v současnosti na návštěvě Číny.

Ve výzkumném centru společnosti Huawei Technologies v Šanghaji pracuje zhruba deset tisíc lidí. V případě Českého vysokého učení technického v Praze spočívá spolupráce ve vybavení laboratoře a součinnosti odborníků obou stran na různých komerčních projektech. Zástupci firmy doufají, že brzy bude spuštěno certifikované školicí centrum na technologie Huawei.

Spolupráce s Vysokou školou báňskou - Technickou univerzitou Ostrava je už od roku 2014 založena na čtyřleté smlouvě umožňující studentům každý rok čerpat 20 tisíc dolarů. Peníze jsou určeny na vědecké a výzkumné projekty za aktivní spolupráce společnosti Huawei.

CEFC pokračuje v investicích

Největší šanghajskou společností, která v posledních měsících uskutečnila masivní investice v Česku, je společnost CEFC. Nyní ohlásila nákup pětihvězdičkového hotelu v centru Prahy - Le Palais Art Hotel Prague. Rámcová smlouva o prodeji byla podepsána v Šanghaji.

Obchod mezi Čínou a Evropou každoročně roste. Aktuálně už to je miliarda eur každý den a půjde to jednoznačně nahoru. A je to přínosné pro Evropu i pro Čínu.
Gérard Roland
profesor ekonomie na University of California, Berkeley

Podle CEFC tento krok navazuje na další aktivity společnosti v oblasti cestovního ruchu, jako je například vstup do největšího českého leteckého dopravce společnosti Travel Service.

Le Palais Art Hotel Prague
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Sobotka stráví v Číně skoro týden

Sobotka navštívil vývojové centrum společnosti Huawei a zamířil také do šanghajského závodu automobilky Škoda Auto. „Škodovka má v Číně zajímavou pozici na trhu, prodává se tady necelých 300 tisíc vozů ročně, což je zhruba 1,5procentní podíl na čínském trhu s novými osobními auty,“ upřesnil Sobotka.

Podle Jakuba Šulce ze Škody Auto si čínský zákazník v porovnání s tím českým potrpí na výraznější design vozů. „Proto u vozů Škoda dodáváme více chromových designových elementů,“ řekl. Číňané si podle něj rovněž potrpí na symboliku, kterou je zlatá barva. „Jinde ji neprodáváme, ale tady je ve velké oblibě,“ dodal.

Premiér v sobotu odletěl na téměř týdenní oficiální návštěvu Číny v Šanghaji. Dorazil na pozvání svého čínského protějšku Li Kche-čchianga. S ním bude jednat v pátek, tedy v poslední den návštěvy, a hlavními tématy jejich setkání má být potvrzení zájmů obou zemí o otevřený dialog, včetně výměny informací o situaci v obou zemích, a projednání priorit v oblasti česko-čínské spolupráce. Mezi ně patří etablování České republiky vůči
Číně jako finančního centra a leteckého uzlu.