Poslanci odvrátili zdražení zdravotnických pomůcek

Události ČT: Poslanci odvrátili zdražení zdravotnických pomůcek (zdroj: ČT24)

Sněmovna schválila novou úpravu úhrad zdravotnických prostředků z pojištění. Odvrací tím hrozbu, že by pacientům výrazně vzrostla od ledna spoluúčast. Poslanci také odsouhlasili změnu podmínek aprobační zkoušky, kterou skládají zahraniční lékaři. Cílem normy bylo také vyřadit terapeuty a specialisty čínské medicíny ze zákona o nelékařských zdravotnických povoláních.

Novela o veřejném zdravotním pojištění by měla lidem ušetřit podle vlády stamiliony korun na spoluúčasti, víc pomůcek bude bez doplatků. Předchozí úhradová pravidla zrušil Ústavní soud ke konci roku. Pokud by nová úprava nebyla od ledna účinná, hrozil by podle kabinetu nárůst spoluúčasti o více než miliardu korun.

Sněmovna chce novelou, kterou nyní budou posuzovat senátoři, navíc snížit výdaje za léky některým invalidům. Od roku 2020 by neměli na doplatcích vydat více než 500 korun ročně invalidní důchodci s invaliditou třetího stupně a invalidé s uznanou invaliditou ve druhém a třetím stupni, kterým úřady penzi nepřiznali kvůli krátké době pojištění. Nyní do tohoto limitu spadají jen senioři starší 70 let.

Ohledně zdravotnických prostředků provedli poslanci ve vládní novele spíše jen dílčí a upřesňující úpravy. „Nejde tam o žádné zásadní systémové změny,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Z pojištění by se měly hradit například i opravy mechanických a elektrických invalidních vozíků, které jsou ve vlastnictví pojištěnců, nejen těch ve vlastnictví pojišťoven. Lidé s těžkou inkontinencí nebudou muset doplácet navrhovaná dvě procenta na příslušné pomůcky, tedy například pleny. Obdobných poslaneckých úprav sněmovna podpořila hned několik.

  • Zdravotnickými prostředky se rozumí různé výrobky od obvazů a vatových tamponů, přes kompresní punčochy, ortézy, berle, chodítka a protézy, brýle, paruky, pomůcky pro diabetiky a naslouchátka až po vozíky pro handicapované.

Čínskou medicínu pojišťovny platit přestanou

Poslanci kývli na změnu v aprobačních zkouškách zahraničních lékařů. Rozdělení čtyřdílné zkoušky do dvou dnů má podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) přispět k tomu, aby ji lékaři z ciziny mohli zdárně složit. Je to v zájmu nemocnic, které se potýkají s nedostatkem lékařů. Omezení pokusů naopak zabrání tomu, aby zahraniční lékaři žádali „donekonečna“ o uznání svých schopností léčit české pacienty, řekl ministr.

Dolní komora schválila také návrh, aby roční nemocniční praxi jako podmínku pro nové zdravotnické záchranáře nemuseli absolvovat řidiči záchranných vozů, kteří vykonávají tuto práci nejméně pět let. Podobně by měly být upraveny rekvalifikace zdravotních sester na zdravotně-sociální pracovnice nebo požadavky na dětské sestry, klinické logopedy či psychology ve zdravotnictví.

Novela také v zákoně o zdravotnických povoláních ruší podmínky vzdělávání pro terapeuty a specialisty čínské medicíny.

Důvodem je to, aby tyto formy pomoci nebyly hrazeny pojišťovnami. Zákonodárci se shodovali s Vojtěchem na tom, že čínskou medicínu by měl upravit samostatný zákon o léčitelích, který se chystá ministerstvo zdravotnictví předložit v první polovině příštího roku.

Do zákona se tradiční čínská medicína dostala v minulém volebním období, změnu prosadil tehdejší předseda sněmovního výboru Rostislav Vyzula (ANO). Argumentoval tím, že nyní není možné jednoznačně ověřit vzdělání poskytovatelů čínské péče ani její rozsah a kvalitu.

Vydáno pod