Vězni stále častěji pracují mimo střežené areály: Pašované drogy i SIM karty hlídá nový detektor

Události: Nový detektor v kynšperské věznici (zdroj: ČT24)

Vězeňské službě v Kynšperku se daří lépe odhalovat pokusy o pašování drog nebo mobilních telefonů díky novému detektoru. Odsouzení v současnosti více pracují, což znamená, že se častěji dostávají do firem, tedy mimo důkladně hlídané areály. Dozorci proto zpřísnili ostrahu.

„Od nás to vyžaduje zvýšenou kontrolní činnost a větší důkladnost,“ říká ředitel Věznice Kynšperk Martin Klapper. Kontrolní stanoviště ve věznici provede každý rok zhruba 80 tisíc kontrol.

Do vězení se nesmí dostat ani tenká žiletka, ani malý balíček drog. Jenomže pro dozorce je stále náročnější takto malé předměty při zvyšujícím se počtu prohlídek objevit. V tom jim teď nově pomáhá mobilní detektor.   

Přístroj je velice citlivý: odhalí i tenký ocelový plátek, SIM kartu nebo vypnutý mobilní telefon. Naopak nereaguje na protézy, implantáty ani šperky. Zařízení zakoupila pro věznici soukromá firma z chebské průmyslové zóny, kde odsouzení pracují.

Výhodou nového detektoru je i rychlost, prověří až čtyřicet vězňů za minutu, a to dokonce i přes stěnu. Ruční detektor je mnohem pomalejší. „Problém je v tom, že se s ním musí pracovat v bezprostřední blízkosti těla a v podstatě musíte postupně celé tělo s tím obkroužit,“ ukazuje Klapper práci s ručním detektorem. 

Vězeňská služba kontroluje také dopisy, balíčky i tašky, a to na speciálním rentgenu, který připomíná ten letištní na skenování zavazadel. Díky technice a psům odhalila vězeňská služba už v polovině letošního roku téměř tolik SIM karet a drog, jako za celý loňský rok. 

Narkomani necítí bolest a jsou silnější

Právě droga ve věznici představuje velké nebezpečí, jelikož chování narkomanů je těžko předvídatelné. Mnohdy zvyšuje jejich agresivitu a často jim dodává i větší sílu.

Zkušenosti policistů z Ostrova mluví za všechny případy: Minulý měsíc tam napadl narkoman strážníka, srazil ho na zem a rychle mu museli pomoct kolegové. „Narkoman nejen že necítí bolest, ale má i větší fyzickou sílu,“ vysvětluje velitel Městské policie Ostrov Ladislav Martínek.

Jaké nebezpečí představují drogy ve věznicích i pro uživatele samotné, popisuje Klapper: „V nejmenované věznici kdysi došlo k pokusu o útěk, kdy dva vězni v podstatě pod vlivem drogy se pokoušeli utéct přes žiletkové dráty a podle toho pak také vypadali.“