Vězni si dopřávají marihuanu i tvrdší drogy. Bojovat s tím mají důkladnější kontroly

Události ČT: Věznice řeší drogy. Vězeňská služba plánuje důkladnější kontroly (zdroj: ČT24)

Drogy ve vězeních zůstávají stále problém. Při návratu z pracoviště je pronášejí sami odsouzení nebo je nosí návštěvy. Jen vloni počet odhalených případů trestanců pod vlivem drog přesáhl sedm set, což je téměř o polovinu víc než o rok dřív. Přibylo i nálezů pašování omamných látek. Zavedené kontroly tak plánuje vězeňská služba ještě doplnit o kontroly slin nebo potu.

Miloš a Zuzana jsou přes deset let závislí na opiátech a oba byli několikrát trestaní. Potvrzují, že se ve vězení dají drogy sehnat, a to prý velice lehce. Získávají se skrze návštěvy, ale třeba i v balíku.

Vězeň přitom musí pokaždé, třeba i po návratu z pracoviště, do speciální místnosti. Tam je vykonána prohlídka odsouzeného za pomocí detekčního rámu a dalších bezpečnostních pomůcek.

Káva nebo cukr se přesype do sáčku

Většina balíků pak kromě rentgenu míří i k další kontrole za pomoci speciálně vycvičeného psa. Umí najít i minimální množství drogy. Když zůstane u nějakého balíčku stát a ztuhne, dává tím znamení, že v dotyčném balení něco je.

Speciálně vycvičený pes hledá drogy
Zdroj: ČT24

Balík se jinak vždy otvírá v přítomnosti adresáta. Veškerý obsah příslušník přebaluje. Například káva se tak z původního balení přesype do sáčku.

„Je to zdlouhavé, někdy 10 až 15 minut na velký balík,“ přiblížil inspektor strážní služby pro psovody z příbramské věznice Jiří Beneš.

Testy s vyšší citlivostí

Vězeňská služba teď plánuje ještě důkladnější kontroly přímo za mřížemi. Kromě moči se budou kontrolovat i sliny nebo pot. „Nové testy by měly obsahovat testování na více návykových látek a měly by mít i vyšší citlivost,“ uvedla mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová.

Výjimkou ale nejsou ani razie ve vězení. Poslední proběhla v příbramské věznici na konci února. Ve čtrnácti autech sem najelo sedmdesát policistů. Zadrželi sedmnáct osob. Dva trestanci přitom organizovali pomocí mobilních telefonů distribuci drog v celé věznici. 

Uložit