Soud rozebírá další dějství v kauze lobbisty Dědice. Ten žalobce obviňuje z manipulace s fakty

Výslechem znalců v pondělí pokračuje u Krajského soudu v Ostravě kauza lobbisty Martina Dědice a dalších sedmi obžalovaných. Dědic stojí před soudním dvorem kvůli obžalobě z ovlivňování veřejných zakázek a příjímání úplatků ve výši 30 milionů korun. Souzen je také pro údajné daňové úniky.

Martin Dědic a další obžalovaní jakékoliv nezákonnosti odmítají.

„Lobbista Martin Dědic vyzval žalobce Víta Koupila, aby soudu předložil všechny dokumenty v jeho kauze. Dědic se podle svých slov domnívá, že státní zástupce soudu účelově zatajuje dokumenty, které jsou v jeho prospěch,“ uvedl redaktor České televize Jiří Loučka, který jednání sleduje.

Žalobce obvinění Dědice kategoricky odmítl. „Připustil ale, že je možné, že v několikatisícovém spisu může kvůli lidské chybě scházet nějaký dokument. Zároveň odmítl další výtku obžalovaného Martina Dědice, že mate svědky a manipuluje s fakty,“ dodal Jiří Loučka s tím, že se manipulace mají podle obžalovaného týkat jeho údajných úzkých vazeb na dnes již bývalé špičky sociálních demokratů v Ostravě a v Moravskoslezském kraji. Podle žalobce však jde o taktiku Dědicovy obhajoby.

V projednávání případu lobbisty soud již loni vyslechl například exhejtmana Miroslava Nováka, poslance Adama Rykalu a bývalou náměstkyni ostravského primátora Simonu Piperkovou (všichni ČSSD).

Dědic obvinění odmítá

Lobbista Dědic u soudu vinu opakovaně odmítá. Při jednom z minulých soudních líčení je například označil za pouhé představy žalobce.

Martin Dědic aktuálně čelí dvěma obžalobám. Za údajné ovlivnění dodávky tramvají pro Dopravní podnik Ostrava měl podle žalobce dostat úplatek přes dva a půl milionu.

Státní zástupce tvrdí, že se spolu s dalšími obžalovanými Dědic podílel rovněž na zmanipulování vybraných zakázek Městské nemocnice Ostrava. Měl k tomu údajně zneužít svůj vliv na tehdejší špičky sociálních demokratů v Moravskoslezském kraji.

Státní zástupce Vít Koupil, který vede vyšetřování, již dříve České televizi řekl, že všechny obviněné v kauze Dědic stíhá pro přijímání úplatku, podplácení, krácení daní, legalizaci výnosů z trestné činosti a jednoho z obviněných také pro účast na organizované zločinecké skupině.

Policie uzavřela vyšetřování kauzy Dědic