V kauze lobbisty Dědice padla další obvinění. Podnikatel je všechna popřel

Sedm nových obvinění padlo v údajné korupční kauze ostravského lobbisty Martina Dědice, jehož činnost měla být navázána na vybrané ostravské městské firmy. Státní zástupce Vít Koupil, který vede vyšetřování, České televizi řekl, že obviněné stíhá pro přijímání úplatku, podplácení, krácení daní, legalizaci výnosů z trestné činosti a jednoho z obviněných také pro účast na organizované zločinecké skupině.

Lobbista Martin Dědic všechna obvinění popírá. V SMS zprávě České televizi napsal, že pokud první obvinění byly představy policie, druhé obvinění pak pohádky, tak třetí je podle něj doslova schizofrenie policie. V projednávání případu lobbisty soud již loni vyslechl například exhejtmana Miroslava Nováka, poslance Adama Rykalu a bývalou náměstkyni ostravského primátora Simonu Piperkovou (všichni ČSSD).

Podle lobbisty je zarážející, že se obvinění objevují vždy před volbami. Podle něj tak bylo jak v roce 2014, tak nyní v roce 2018. Státní zástupce Vít Koupil ale tento názor Martina Dědice striktně odmítl. „Podle něj se on a policisté neřídí termíny voleb, ale shromážděnými důkazy během vyšetřování případu,“ doplnil redaktor ČT Jiří Loučka.

Dodavatel Agelu: Obvinění jsou účelová

Podobně jako obviněný lobbista reagoval i dnes už bývalý vrcholový manažer dodavatele zdravotnického materiálu ze skupiny Agel Roman Gavanda. ČT řekl, že nejnovější obvinění vnímá jako bezdůvodné a účelové.

„V jeho případě jde podle žalobce o to, že peníze na korupci si měl dát do firemních nákladů. Lobbista Martin Dědic měl podle žalobce před pěti lety dostat úplatek přes dva a půl milionu korun. Přes reklamní agenturu PropagStorm mu měla peníze poslat firma Pragoimex za ovlivnění dodávky tramvají pro ostravský dopravní podnik,“ dodal Jiří Loučka.

Hlavní větev kauzy Dědic bude pokračovat u soudu v září. Státní zástupce Vít Koupil tvrdí, že se spolu s dalšími obžalovanými Dědic podílel na zmanipulování některých zakázek Dopravního podniku Ostrava a Městské nemocnice Ostrava.

Měl k tomu údajně zneužít svůj vliv na tehdejší špičky sociálních demokratů v Moravskoslezském kraji.

Policie uzavřela vyšetřování kauzy Dědic