Soud řeší kauzu Dědic. Exhejtman Novák se s Dědicem zná od školy, poslanec Rykala mu volal kvůli „tchýni“

Kauza lobbisty Dědice (zdroj: ČT24)

Krajský soud v Ostravě v úterý pokračuje v projednávání případu lobbisty Martina Dědice. Je obžalovaný z toho, že manipuloval s některými ostravskými veřejnými zakázkami a za úplatky ovlivňoval, kdo je získá. V případu je obžalováno osm lidí a čtyři firmy. Jako svědci mají vypovídat někteří ostravští politici. Soud již vyslechl například exhejtmana Nováka i poslance Rykalu a bývalou náměstkyni ostravského primátora Simonu Piperkovou (všichni ČSSD).

Například bývalý moravskoslezský hejtman Miroslav Novák řekl soudu, že se s lobbistou M. Dědicem zná od školy. Odmítl, že by on nebo kraj využíval Dědicových služeb.

„Celá kauza mi připadá jako účast ve velmi špatném filmu,“ řekl u soudu bývalý hejtman. Dodal, že Dědicova znalecká firma byla jednou z největších v kraji, že ale byla dohledána pouze jedna její smlouva s krajským úřadem, a to z doby, kdy on sám ještě na krajském úřadu nepůsobil.

Novák také řekl, že s Dědicem jsou dlouholetí přátelé a z toho vyplývá i četnost jeho telefonické komunikace. „Stýkali jsme se jako rodiny, chodili jsme spolu sportovat, na kulturní a společenské akce,“ prohlásil. Uvedl, že hlavně ze sportovních akcí zná i některé z ostatních obžalovaných. Prohlásil, že kauza byla využita k jeho dehonestaci a stála ho možná i úspěch ve volbách. Řekl také, že zakázky ostravských městských společností neovlivňoval, ani ovlivňovat nemohl. „Ne, leda že bych měl kouzelný proutek,“ doplnil.

Nikdy jsem nefiguroval ani nebyl zvolen do žádných orgánů městských společností. Je zřejmé, že jsem nikoho neúkoloval.
Miroslav Novák (ČSSD)
exhejtman Moravskoslezského kraje

Novák je dlouholetým čelním politikem moravskoslezské ČSSD a v současnosti jejím krajským předsedou. Strana podle něj dostala od Dědice jako dar částku kolem půl milionu, která byly využita na náklady související s volební kampaní. Šlo ale podle něj o standardní dar, jaký dostávají i jiné strany.

Připustil, že s Dědicem jako přátelé hovořili před volbami v roce 2014 o situaci v sociální demokracii. „Z desítek fragmentů přepisů odposlechů je zřejmé, že existovala určitá skupina lidí soustředěná kolem tehdejších náměstků (Jiřího) Srby a Aleše (Boháče), kteří chtěli nějakým způsobem ovládnout sociální demokracii. Byly tam ale překážky a jednou z nich jsem byl já,“ řekl Novák.

Exhejtman Miroslav Novák u Krajského soudu v Ostravě
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Jeho manželka Martina, která v minulosti pracovala pro Dědicovu firmu, u soudu nevypovídala. Soudce ji poučil, že nemusí vypovídat, pokud by způsobila nebezpečí trestného stíhání sobě nebo osobě blízké. „Využívám svého práva a vypovídat nebudu,“ řekla soudu Nováková. 

Rykala si s Dědicem „telefonoval“

Radní Ostravy-Jihu, poslanec Rykala, který v úterý svědčil u soudu, řekl, že neví, že by se lobbista Dědic snažil ovlivnit chod ČSSD či obsazení dozorčích rad městských firem. V minulosti pracoval jako brigádník pro Dědicovu znaleckou firmu. Řekl, že neví o tom, že by Dědic někdy žádal zmanipulování nebo ovlivnění nějaké zakázky. „Nebyl jsem, ani nejsem zastupitel města. Nebyl jsem v dozorčích radách, neměl jsem možnost něco ovlivnit,“ řekl Rykala. Uvedl, že například o Dědicových vazbách na ostravský dopravní podnik se dozvěděl až z médií.

Rykala řekl, že si o Dědicovi dlouhou dobu myslel, že je členem sociální demokracie, a i z toho důvodu s ním komunikoval. Chod v ČSSD se ale podle něj Dědic nesnažil ovlivnit.

Poslanec řekl, že jednou Dědicovi telefonoval ohledně záležitosti své budoucí tchyně. „Šlo o situaci v sociální demokracii. Někdo podal trestní oznámení na ni a byla snaha ji poškodit. Myslím, že jsem v té době volal v rozčílení mnoha lidem a jeden z nich byl i pan Dědic,“ řekl Rykala. Dodal, že neví, proč volal zrovna jemu, a že si myslí, že mu Dědic nepomohl.

Rykala připustil, že měl někdy s Dědicem osobní konflikt, ale už neví, čeho se týkal. V jedné z textových zpráv, které se dnes u soudu předčítaly, Rykala Dědicovi napsal: „Ty jsi nemocný člověk a měl by ses léčit, jinak to s tebou dopadne špatně.“ Rykala řekl, že si nevybavuje, že by si něco takového posílali.

Piperková s Dědicem hovořila o složení orgánů města

Simona Piperková řekla soudu, že s Dědicem hovořila o složení orgánů města či dozorčích rad městských firem. Uvedla, že nikdy nepřijala od Dědice žádné peníze, ani on od ní nežádal žádnou výhodu. Dodala, že s Dědicem o různých věcech mluvila, protože se prezentoval tak, že zná lidi z různých politických stran, a ona potřebovala zjistit, zda některá rozhodnutí budou politicky průchodná.

Vztah jsem s panem Dědicem měla obdobný, jako mám se známými nebo přáteli, a tito zpravidla neposkytují rady nebo konzultace za úplatu.
Simona Piperková
bývalá náměstkyně ostravského primátora

S Dědicem konzultovala i složení orgánů města. „Ano konzultovala. Byla to jedna z politických diskuzí, které jsem s ním vedla, protože měl určité informace, měl určité vazby,“ řekla Piperková. Uvedla, že pokud si vzpomíná, hovořila s Dědicem i o složení dozorčích rad městských firem. „Ale myslím, že tehdy to bylo v rovině, že naopak on mě o tom informoval, co se připravuje, protože měl víc informací než já,“ řekla bývalá primátorova náměstkyně.

O žádných výhodách podle ní s Dědicem nemluvili. „Brala jsme ho jako známého, s kterým jsem probírala věci, které mě trápily. Neměla jsem na městě podporu pro své projekty,“ řekla.

Dodala, že si nevzpomíná, že by jí Dědic dával nějaká doporučení týkající se vyhlášených zakázek v městské nemocnici. „Bavili jsme se spolu hlavně o medializaci, protože nemocnice v tom potřebovala pomoct,“ prohlásila Piperková. Bylo podle ní běžné, že o řadě věcí komunikovala s mnoha lidí. „Nikdo po mně žádnou úplatu nebo výhodu nechtěl,“ řekla.

Obžaloba viní Dědicovu firmu z uplácení

Podle obžaloby získala Dědicova firma na úplatcích okolo 30 milionů korun. Dědic už to před soudem odmítl. Snažil se zpochybnit práci policie i státního zastupitelství, kauza je podle něj pouhou představou státního zástupce. Dědicovi hrozí až 12 let vězení, ostatním obžalovaným až osm let.

Podle obžaloby měl Dědic velmi úzkou vazbu na ředitele městských společností (dopravního podniku a nemocnice) i na regionální politiky, mezi nimiž jsou bývalý hejtman Miroslav Novák nebo bývalí náměstci ostravského primátora Simona Piperková a Lumír Palyza (všichni ČSSD). Ve středu pak přijde na řadu mimo jiné bývalý ostravský primátor Petr Kajnar.

Lobbista Martin Dědic (vzadu uprostřed)
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Informace o veřejných zakázkách dostával od politiků

Dědic měl podle obžaloby díky stykům s politiky informace o veřejných zakázkách dopravního podniku a nemocnice a jejich zadávací kritéria ovlivňoval tak, aby vyhovovala jím vybrané firmě. Za takové zprostředkování zakázky pak inkasoval provizi. Dědic to popřel.

Podle žaloby například ve spolupráci s vedením dopravního podniku a jeho zaměstnancem nastavil Dědic kritéria zakázek tak, že se o ně mohla ucházet jen jediná firma - Pragoimex. Šlo mimo jiné o dodávku 15 zrekonstruovaných tramvají T3, celkem zakázky dosáhly hodnoty 500 milionů korun.

Podle obžaloby za to firma vyplatila 23 milionů korun jako úplatky, administrativně se to ale vyúčtovalo jako poradenské služby. Zda dostal úplatek i někdo z úředníků či zaměstnanců městských společností, obžaloba neuvádí.