Výslech dvou svědkyň na utajeném místě. U ostravského soudu se zpovídal i lobbista Dědic

Kauza Dědic opět před soudem (zdroj: ČT24)

Díky videokonferenci mohly u ostravského krajského soudu vypovídat dvě svědkyně, které se kvůli bezpečnosti zdržují na neznámém místě. Hana Kačenová i Lenka Oborná totiž pomáhají usvědčit další obviněné z daňového úniku za přibližně 380 milionů korun. Kauza se přímo dotýká také lobbisty Martina Dědice.

Ten měl podle žalobce společně s dalšími sedmi obžalovanými zmanipulovat tří veřejné zakázky Dopravního podniku Ostrava a stejný počet zakázek ostravské městské nemocnice. Lobbista měl za to podle státního zástupce dostat na úplatcích třicet milionů korun.

„Firmu PROPAG-STORM, za kterou stály Lenka Oborná a Hana Kačenová, policie obvinila z toho, že údajně šlo o pračku peněz klientů, mezi které patřil i souzený ostravský lobbista Martin Dědic,“ uvedl redaktor České televize Jiří Loučka.

Dědic však v této kauze mezi obviněné nepatří. „U soudu ale vysvětluje obžalobu, podle které vzal na úplatcích přibližně třicet milionů korun. V Dědicově firmě Business Advisor peníze podle státního zástupce nezůstaly. Příjmy bylo podle něj potřeba zlegalizovat,“ zjistil Jiří Loučka.

Peníze čistila PROPAG-STORM

Právě ostravská firma PROPAG-STORM měla k „vyprání“ financí posloužit. U Kačenové a Oborné si měl Martin Dědic nakoupit předraženou reklamu. Podle obžaloby měla právě této společnosti Dědicova Business Advisor zaplatit za reklamu dohromady přes 47 milionů korun.

Podle Kačenové Dědic s její firmou spolupracoval od roku 2009. Přivedl jej údajně obchodník se sportovní reklamou Vlastislav Přeček, který podle ní celý obchod řídil. Na počátku řetězce byly firmy, které nakoupily reklamní práva na méně zajímavé sportovní zápasy. Dědicovo logo se objevovalo často v souvislosti s házenou. V řetězci pak bylo několik dalších nastrčených firem, které hodnotu reklamy uměle navýšily.

„Cena byla navýšena až desetkrát,“ řekla Kačenová. Podle ní bylo jedno, kolik na jaký sport půjde. „Tam šlo úplně o něco jiného než o sport,“ dodala. V podobném duchu vypovídala i její partnerka Oborná. Ta si vzpomněla, že Dědicovi na žádost Přečka osobně vracely ve dvou částkách téměř 1,5 milionu korun. Další platby se pak podle ní prováděly převodem na účet v zahraničí.

Podle nejnovějšího obvinění policie se 80 % z vložených peněz vracelo klientům včetně Dědice. A to obě dvě potvrdily i u středečního výslechu soudu. Dědic po jeho skončení České televizi řekl, že odmítá, že by se podílel na jakýchkoliv nezákonostech.

Loni byly nejspíše v souvislosti s kauzou Martina Dědice obviněny z krácení daně více než dvě desítky osob. Způsobená škoda má činit 360 milionů korun.

První obvinění přišla předloni

V souvislosti s kauzou Dědic policie už jednou několik lidí za daňové trestné činy obvinila. Bylo to v září 2015. Dva lidé a jedna firma byli obviněni nově, dalším dvěma osobám a jedné firmě státní zástupce stávající obvinění rozšířil. Jednalo se především o reklamní agenturu, její majitele. Podle kriminalistů pomáhali dalším společnostem nezákonně snižovat daňový základ.

Nejvyšší státní zastupitelství ale nakonec tento krok na základě podané stížnosti zrušilo. Státní zástupce tehdy dospěl k závěru, že usnesení o zahájení trestního stíhání je nezákonné a předčasné, současná důkazní situace neumožňuje zahájení trestního stíhání.

V aktuální korupční aféře, kterou soud dlouhodobě řeší, je obžalováno osm lidí a čtyři firmy. Souvisí to s veřejnými zakázkami ostravského dopravního podniku a městské nemocnice. Dědic podle obžaloby zakázky ovlivňoval - s ním spojená společnost zajišťovala firmám vítězství v tendrech a dostávala za to úplatky. Podle policie to firma kryla poradenskou činností.

Dědicovi hrozí až 12 let vězení, ostatním obžalovaným tresty v rozmezí dva roky až osm let. Podle dostupných informací měl Dědic zřejmě úzkou vazbu nejen na ředitele městských společností, ale i na regionální politiky, například bývalého hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD).