Případ lobbisty Dědice, který měl brát miliony za ovlivňování zakázek v Ostravě, míří k soudu

Kriminalisté ukončili po dvou letech vyšetřování případ ostravského lobbisty Martina Dědice, kterého viní z ovlivňování městských zakázek v Ostravě a přijetí úplatků ve výši nejméně třicet milionů. Podle dozorujícího státního zástupce Víta Koupila shromáždili dostatek důkazů pro podání obžaloby na Dědice i dalších sedm obviněných podnikatelů.

Vyšetřovací spis má dvacet tisíc stran a policisté vyslechli asi sto svědků. Byli mezi nimi politici z ČSSD včetně moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka, bývalého náměstka primátora Lumíra Palyzy, exnáměstkyně Simony Piperkové a dalších, u kterých při odposlouchávání podezřelého zjistili, že s ním udržují nadstandardní telefonní kontakty. U Nováka šlo o pět tisíc hovorů nebo zpráv za rok a půl. 

Politici zůstali v roli svědků

Prostřednictvím politiků ČSSD, kterým také přispíval na předvolební kampaně, měl Dědic podle policie ovlivňovat zadávání veřejných zakázek tak, aby je získaly firmy, od nichž poté přijímal úplatky. „Co se týče politiků, se kterými udržoval kontakty, nepodařilo se zajistit důkazy, které by mohly posunout podezření do roviny trestního práva,“ řekl státní zástupce Vít Koupil.

Policie uzavřela vyšetřování kauzy Dědic

Uvedl, že většina svědků se obviněného Dědice zastávala. „Při vyšetřování korupčních kauz to ale není nic neobvyklého. Důležité je soustředit se na to, jak jednotlivé rozporné výpovědi hodnotit a dát je do kontextu s dalšími důkazy,“ řekl státní zástupce.

Dědicovi hrozí až 12 let vězení

Přesto je podle něho dostatek důkazů svědčících o tom, že Dědic zmanipuloval šest zakázek. Má jít o nákup tramvají pro Dopravní podnik Ostrava nebo stavební práce a nákup zdravotnické techniky pro městskou nemocnici. Úplatky od firem, kterým údajně zajistil vítězství v tendrech, dosáhly podle obvinění 30 milionů korun a měly k němu proudit prostřednictvím společnosti Business Advisor. Například ze zakázky na rekonstrukci patnácti tramvají za 280 milionů měla dostat jeho firma 13,5 milionu.

Dědic, který byl jak jediný z obviněných tři měsíce ve vazbě a na svobodu se dostal na kauci čtyři miliony, odmítá vinu. Hájí se tím, že peníze, které dostával, byly za poradenskou, konzultační a kontrolní činnost. Jeho firma prý také radila společnostem, které se hlásily do výběrových řízení. Se stížností proti obvinění neuspěl. Nyní se nechce k případu vyjadřovat. Za přijetí úplatku, legalizaci výnosu z trestné činnosti a sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky mu hrozí až 12 let vězení.

Další čtyři obvinění uspěli se stížností

Policie však neuspěla se stíháním dalších čtyř lidí za daňové podvody ve výši 17 milionů korun, které měly s Dědicovou trestnou činností souviset. Mezi obviněnými byla například ředitelka reklamní agentury Propag Storm Lenka Oborná. Podle policie její firma fungovala jako pračka špinavých peněz. Údajně jí protékaly i Dědicovy peníze, které dostával za ovlivňování zakázek.

Podle Nejvyššího státního zástupitelství policie nepředložila pádné důkazy. „Zahájení trestního stíhání bylo nezákonné a předčasné,“ zdůvodnil zrušení stíhání mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství v Brně Petr Malý. Vyšetřování však pokračuje a není vyloučeno, že po doplnění důkazů bude obvinění podezřelých úspěšné. „Úkolem vrchního státního zastupitelství a policie je nyní doplnit náležitosti, které Nejvyšší státní zastupitelství požaduje,“ uvedl Koupil.

S vyšetřovacím spisem na Martina Dědice a spol. se budou nyní seznamovat obvinění a jejich obhájci. Poté státní zástupce rozhodne o dalším postupu. Jeho cílem je do měsíce podat obžalobu. Pokud ji soud přijme, mohlo by začít hlavní líčení ještě letos.

Kauzu velmi podrobně sleduje redaktor pořadu Reportéři ČT  Dalibor Bártek. Jeden díl na toto téma se jmenuje Ostravský Janoušek. Zabývá se v něm mimo jiné tím, jak blízko měl k lobbistovi hejtman Miroslav Novák.