Interna v Orlové je prozatím zachráněna. Tisíce lidí si přejí zachování stávající péče i v Bílovci

Vedení Moravskoslezského kraje po doporučení krajského výboru zdravotní a preventivní péče důkladně přezkoumá materiál, který navrhuje změny v krajských nemocnicích. Tento týden to potvrdila mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová. Podle zjištění České televize se tak lůžka v orlovské nemocnici zatím rušit nebudou. Omezení lékařské péče má následovat i v Bílovci. Také zde se změnami nesouhlasí.

Proti navrhovaným opatřením v krajských nemocnicích v minulém týdnu protestovalo několik stovek obyvatel Orlové. Nelíbilo se jim především plánované stěhování interny do Karviné.

„Ke stěhování zatím docházet nebude. S panem hejtmanem a panem náměstkem jsme se dohodli, že svolají expertní tým, kde bude mít Orlová dva zástupce, což bude ekonom a lékař. Výsledek by měl být znám v říjnu,“ sdělil starosta Orlové zvolený za ČSSD Tomáš Kuča.

Změnami ve struktuře a množství lůžek, které minulý měsíc schválili krajští zastupitelé, chce kraj zefektivnit zdravotní péči a řešit problém chybějících pracovních sil. Navrhovaná opatření se však nelíbí zaměstnancům nemocnic ani obyvatelům a vedení dotčených měst.

„Vzniká pracovní skupina, kraj navrhované změny detailně projedná se zástupci nemocnic a obcí,“ uvedla Birklenová. Vedení kraje ve středu jednalo se zástupci třicetitisícové Orlové na Karvinsku a tamní nemocnice. Hejtman Ivo Vondrák (ANO) navrhl, aby Orlová do pracovní skupiny, která se bude plánovanou optimalizací zabývat, jmenovala svého zástupce.

Kraj: Změny v nemocnicích jsou nutné

„Úpravy v organizaci krajských nemocničních zařízení jsou bez diskuze nutné. Na tom se shodla odborná komunita. Lidé však mají tendenci se obávat každé takové změny, tomu rozumím. Naším cílem je postupovat tak, aby ve výsledku měli občané péči na co nejkvalitnější úrovni,“ uvedl hejtman.

Podle Birklenové byla v roce 2017 orlovská nemocnice ve ztrátě 30,2 milionu korun, karvinská byla v minusu 6,7 milionu korun.

Jedná se nám o zachování zdravotní péče v našem městě.
Tomáš Kuča
starosta Orlové

Navrhované změny podle hejtmana vznikly na základě důkladných analýz fungování všech krajských nemocnic a měly by zdravotnictví v kraji posunout na vyšší úroveň. „Finanční úspory, které optimalizace přinese, budou využity právě v krajských nemocnicích, například na modernizaci jejich vybavení nebo nákup zdravotnických přístrojů,“ uvedl Vondrák. O změnách je ale podle něj nutné dále komunikovat.

Podobný problém řeší i Bílovečtí. I tam chce kraj změnit počet lůžek a některá oddělení utlumit. Lékaři a radnice nesouhlasí. Tamní místostarostka již předala hejtmanovi petici s téměř 3,5 tisíce podpisů.

„Cílem je, aby kraj, rada kraje zrušila usnesení o omezení akutní lůžkové péče v bílovecké nemocnici. Za necelých 10 dnů jsme posbírali 3432 podpisů. Vzhledem k tomu, že se lidé stále ozývají a chtějí podepisovat zachování lékařské péče v Bílovci, tak budeme nejspíš nechávat petici, aby kolovala dál,“ uvedla místostarostka Bílovce Sylva Kováčiková (Sdružení nezávislých).

Demonstrace v Orlové (zdroj: ČT24)