Někde lůžka škrtnou, jinde se péče znásobí. Moravskoslezský kraj chystá změny v nemocnicích

Moravskoslezský kraj schválil takzvanou optimalizaci ve zdravotnických zařízeních, která vlastní. V celkem sedmi nemocnicích mají úpravy pomoci řešit problém chybějících pracovních sil a také strukturu lůžkového fondu. V některých nemocnicích vybraná oddělení zcela zaniknou, kapacita jiných se až zdvojnásobí.

Nejvíce změn čeká Bíloveckou nemocnici, která jako jediná funguje jako akciová společnost, zbývající nemocnice jsou příspěvkovými organizacemi kraje. Potvrdil to náměstek hejtmana Martin Gebauer (ANO). Optimalizace by měla být hotova do konce letošního roku.

Všechny navržené změny jsme průběžně konzultovali s nejvýznamnějšími zdravotními pojišťovnami. Ty se s chystanými úpravami ztotožňují a jsou připravené se na změnách, které navrhujeme, podílet. Rád bych občany ujistil, že nemusí mít z ničeho obavy.
Martin Gebauer
náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje

Podle něj kraj při přípravě plánu vycházel z analýz, které ukázaly na rezervy v kapacitách lůžkových oddělení i v personální oblasti.

„Žádné nemocnice se nebudou zavírat, ani nedojde k omezení péče,“ řekl Gebauer s tím, že lidé běžně dojíždí do jiných měst například za nákupy, proto jako výrazný problém nepovažuje, že na návštěvu svých příbuzných v nemocnici budou v některých případech muset dojet do vedlejšího města. Stejně tak je podle něj možné, aby za prací jezdil personál, kterého se případně změny dotknou.

V Bílovci zruší lůžka na interně

V Bílovecké nemocnici chce kraj zrušit lůžka interního oboru a posílit následnou péči. Změny se dotknou také chirurgie, která by se nově měla zaměřovat na oblast jednodenní chirurgie. Celkově by se tak nemocnice měla soustředit hlavně na rehabilitační a následnou péči.

Další výraznou změnou bude přesun interního lůžkového oddělení Nemocnice v Orlové do krajské Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj, posílí se i obory gynekologie a porodnictví. Po přesunu interny do Karviné se v Nemocnici v Orlové zachovají podle Gebauera všechna ostatní oddělení ambulantní péče. Zároveň vzroste kapacita léčebny dlouhodobě nemocných ze současných 75 na 150 lůžek. Orlovská nemocnice se tak bude více specializovat právě na následnou a dlouhodobou péči.

Optimalizaci schválenou krajským zastupitelstvem by nemocnice měly aplikovat do provozu do konce tohoto roku.
Denisa Kotková
redaktorka České televize

Například Nemocnice ve Frýdku-Místku by nově měla otevřít nové oddělení následné intenzivní péče a dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče. Celkem půjde o 18 lůžek. Změny se chystají i v dalších krajských nemocnicích v Třinci, Havířově, Krnově a Opavě.

„Pokud někde nadbývají nemocniční lůžka nebo dokonce pracovní síly, je logické je přesunout tam, kde naopak chybí nebo kde budou efektivněji využité. Snažíme se co nejlépe využít zdravotnický personál i další zdravotnické kapacity, které máme v kraji k dispozici,“ uzavřel Gebauer.