Čtyřicet lidí se na festivalu ve Varech otrávilo vodou. Ve stáncích zřejmě zaměnili pitnou a užitkovou

Události: Na MFF v Karlových Varech se 40 lidí přiotrávilo vodou (zdroj: ČT24)

Asi 40 lidí se na filmovém festivalu v Karlových Varech během víkendu přiotrávilo pravděpodobně užitkovou vodou. Museli vyhledat pomoc v nemocnici, kde dostali infuze a léky, poté byli propuštěni. Případem se zabývají hygienici, na policii se zatím nikdo neobrátil.

„Ze soboty na neděli jsme ošetřili 40 jedinců. První přišli po jedné hodině ráno se závažnými střevními obtížemi. Zdrojem byla pravděpodobně užitková voda. Byli to účastníci mezinárodního filmového festivalu, jednak zaměstnanci, ale také někteří návštěvníci,“ uvedla primářka urgentního příjmu karlovarské nemocnice Dagmar Märzová.

Lidé přicházeli do nemocnice s bolestmi, průjmy a zvracením. Nápor nakažených byl podle primářky tak velký, že lékaři museli pacienty dočasně ošetřovat i na chodbě.

Po několikahodinovém ambulantním ošetření všechny z nemocnice propustili, nikdo nemusel být hospitalizován. Podle Märzové šlo většinou o mladé a zdravé lidi, kteří po infuzích a podání léků proti bolesti a proti zvracení mohli odejít domů.

Případem se zabývá Krajská hygienická stanice Karlovy Vary. Podle její mluvčí Michaely Zajíčkové hygienici provedli kontroly ve stáncích a zřejmě ještě budou situaci zkoumat. Protože byl víkend, nebyla k dispozici laboratoř na rozbor vody.

„V obecné rovině můžu říct, že to byly bakterie, které způsobuje nějaké fekální znečištění. Jednalo se o užitkovou vodu,“ poznamenala Zajíčková. Výsledky rozborů vzorků, které hygiena na místě odebrala, budou během několika dnů. 

Mohlo prý jít i o vodu z řeky

Organizátoři festivalu o nákaze vědí. „Víme, že došlo k onemocnění některých zaměstnanců některých provozů. Nemáme ale v této chvíli potvrzeno, co bylo zdrojem onemocnění. Nemáme ani informaci, že to bylo z vody. Hygienici provedli několik šetření, ale zatím nemáme výsledky,“ řekla mluvčí festivalu Uljana Donátová.

Jasné není ani to, jestli zdroj nákazy byl skutečně ve vodě a v jaké. Podle vedoucího produkce festivalu Petra Lintimera jsou stánky zásobovány běžnou pitnou vodou. „Stánky jsou napojeny na standardní pitnou vodu, takže není možné, aby někdo používal užitkovou vodu a následně pitnou. Určitě byla pitná,“ tvrdí Lintimer.

Oslovení lidé, kteří se nakazili, veřejně mluvit nechtěli. Podle lékařů ale zmiňovali právě špatnou vodu. „Že snad došlo k zapojení užitkové vody z řeky Teplá místo pitné vody. Ale je to od nich spekulace, my jsme se tím nezaobírali,“ uvedla primářka urgentního příjmu Märzová.

Stánky na pravé straně od červeného koberce zůstaly i v pondělí otevřené. Hygienici je nezavřeli a tvrdí, že k tomu nemají důvod. Případem se zatím nezabývá ani policie, podle její mluvčí dosud nikdo nepodal trestní oznámení.