Opravu Janáčkova divadla zkomplikoval azbest. Do příští divadelní sezony komplet v novém nebude

Oprava Janáčkova divadla (zdroj: ČT24)

Janáčkovo divadlo v Brně nebude na příští sezonu kompletně v novém. Všechny opravy dělníci nestihnou. Zdržel je hlavně nález azbestu ve stěnách. S tím se potýkají dělníci i při rekonstrukci další známé budovy v Brně, kina Art.

Z největšího sálu Janáčkova divadla se sice ozývá stavební ruch, práce ale jdou pomaleji, než by si ředitel divadla představoval. Komplikuje je azbest ve stěnách. Při práci s ním musejí dělníci dodržovat přísná bezpečnostní opatření a objevily se i další problémy.

„V tuhle chvíli je budova osekaná na dřeň. Na konci roku se odkryly podlahy, které jsou ale nestejnoměrně tlusté,“ řekl ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser.

  • Národní divadlo Brno je příspěvková organizace zřizovaná statutárním městem Brno. Jde o vícesouborovou instituci, která se skládá ze tří souborů: činoherního, operního a baletního, přičemž každý soubor má své vlastní vedení a dramaturgii. V současnosti má Národní divadlo Brno k dispozici tři divadelní budovy: Mahenovo divadlo, Janáčkovo divadlo a Divadlo Reduta.

Prioritou je do podzimu opravit zázemí pro herce a pro diváky. Zbytek počká na později. Ředitel divadla už sčítá ztráty. „Za loňský rok, přestože nám město poslalo už 20 milionů navíc, jsme ve ztrátě už sedm milionů,“ spočítal Martin Glasser.

Sál Janáčkova divadla pojme přes tisíc diváků. Ty se snažili umělci dostat jinam. Třeba na balet do pavilonu výstaviště. Teď pro ně připravili šapitó v Lužánkách.

V provizoriu jsou kromě divadelníků také provozovatelé brněnského kina Art. Promítají v malé místnosti v Radnické ulici. „Lidi sem celkem chodí a myslím si, že právě atmosféra toho obýváčku tomu přispívá,“ řekla mluvčí kina Art Kristina Ketmanová.

Zpátky do vlastního budou sedačky a promítačku stěhovat v září. Přestože zvenčí změny příliš vidět nejsou, rekonstrukce za poslední týdny výrazně pokročila. V těchto dnech dělníci osazují okna a v příštích začnou budovat nově bezbariérový vstup.