Herci Mahenovy činohry zkoušejí v cirkusovém šapitó Rozmarné léto

V Lužánkách roste netradiční scéna Mahenovy činohry (zdroj: ČT24)

Uprostřed brněnského parku Lužánky vyrostlo šapitó pro víc než šest set lidí, ve kterém připravuje soubor Mahenovy činohry Vančurovo Rozmarné léto. V neobvyklém prostředí budou herci hrát kvůli opravám Janáčkova divadla. Opera a balet  ze stejného důvodu přesunula část představení na brněnské výstaviště.

Návštěvníci cirkusového šapitó v Lužánkách tentokrát neuvidí ani krotitele šelem ani klauny, ale herce Mahenovy činohry. Postavení stanu ale nechali na odbornících z cirkusu. Stavbu řídili členové legendární rodiny Berousků. „Od úplného začátku, tedy vyměření pozemku až po dokončení interiéru to trvalo nějakých 16 až 18 hodin,“ řekl ředitel cirkusu Jiří Berousek mladší.

Nápad uspořádat představení právě tam vzešel na poradě z vtipu. „Činohra nemá kde hrát a vznikl ten nápad pojďme uspořádat něco netradičního, nestandardního, až jsme se dostali k té myšlence šapitó,“ řekl hudební produkční Mahenovy činohry Filip Habrman.

Jakub Šafránek jako Arnoštek
Zdroj: ČT24

O akrobaty ale diváci nepřijdou. Zatímco v parku vznikalo šapitó, herci už nacvičovali v tělocvičně krkolomné kousky. Herec Jakub Šafránek doufá, že jako Arnoštek ve filmu nedopadne a z lana nespadne. Akrobacie je pro něj premiérou. Na bolest svalů už si zvykl. Teď si musí ještě zvyknout na mnohem větší výšku. Chránit ho bude jen žíněnka. „Není možné se jiným způsobem jistit, takže je to hlavně o tom, aby člověk případně věděl, kam padat,“ řekl herec Jakub Šafránek.

Na zkoušku pod plachtou cirkusového stanu budou mít herci jen pár dní, 23. února už mají premiéru. A pak 34 repríz až do června. Kromě Rozmarného léta se v šapitó budou střídat i zahraniční akrobati třeba s Chantal Poulain, skupinou Midi Lidi nebo Radúzou.