Janáčkovo divadlo kvůli opravám na více než jeden rok zavře

Opravy divadla vyjdou na 650 milionů (zdroj: ČT24)

Od dubna bude Janáčkovo divadlo v Brně čtrnáct měsíců zavřené. Důvodem je rozsáhlá rekonstrukce budovy za 650 milionů korun. Původně se měl opravit jen interiér, nyní se ale zjistilo, že je nutná také rekonstrukce střechy, která je podle posudku ve špatném stavu. Umělci budou během prací vystupovat v jiných prostorách, například v Mahenově divadle.

Za špatný stav střechy může podle náměstka primátora Richarda Mrázka (ANO) konstrukční vrstva, která je tvořena betonovými prefabrikovanými střešními deskami. Tu nyní podle plánu v příštím roce nahradí jiná konstrukce, jež má dostatečnou nosnost pro zavěšené prvky.

Právě úmysl připevnit na střechu divadla novou vzduchotechniku, která se nevejde do interiéru, odhalil problémy.  „Výplň střechy je děravá, takže se dá předpokládat, že na některých místech, kdyby si člověk stoupl, tak by se mohl propadnout,“ popsal situaci ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser. Problémy jsou ale také s rozvody vody anebo elektřiny.

Původně měl jít do opravy pouze interiér
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

S opravami začne také velké stěhování. Kromě herců se musí přestěhovat například dokumenty k různým inscenacím anebo tisíce kostýmů. Vedení divadla taktéž počítá s tím, že během neobvyklé sezony budou soubory častěji vystupovat v zahraničí anebo budou hrát na zájezdech.

Pokud budou operní pěvci a tanečníci svá představení uvádět v Brně, diváci je mohou navštívit například v Mahenově divadle a filharmonie se pak představí v Besedním domě. S tím je ale trochu problém, protože na tamější jeviště se celý soubor nevleze.

Zhlédnout operu anebo baletní představení ale bude možné také v pavilonu P na brněnském výstavišti. „Kromě toho bude hrát několikrát také na stadionu na Kounicové v historických budovách,“ doplnil informaci náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno). 

Část divadla už rekonstrukcí prošla. Její první část skončila v létě, kdy se za více než 40 milionů opravily jevištní tahy a fasáda. Během oprav přijde divadlo o peníze ze vstupenek, ztráta se vyšplhá na desítky milionů korun. Podle Hollana bude ztráta vykompenzována.