Opravy divadla i kina v Brně budou dražší a delší. Může za to jedovatý azbest

Opravy Janáčkova divadla v Brně budou delší a dražší, než se očekávalo. Zpozdí se i rekonstrukce kina Art. Důvodem je azbest, který dělníci objevili po zahájení prací jak v divadle, tak v kině.

Azbest se dříve masivně využíval ve stavebnictví kvůli odolnosti proti žáru. Prokázaly se však jeho zdravotně škodlivé vlastnosti, nyní je v Česku jako stavební materiál zakázaný.

Stavbaři, kteří do Janáčkova divadla nastoupili na začátku prázdnin, objevili nebezpečné azbestové materiály a to ovlivní rozsah oprav i schválený harmonogram. „Nyní vzniká návrh, jak se s takovým množstvím azbestu vyrovnat, bude ho muset zlikvidovat nějaká odborná firma,“ řekl ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser.

Opravy se prodlouží až o dva měsíce

Očekává, že se opravy prodraží o jednotky milionů a prodlouží o jeden či dva měsíce. Divadelníci doufají, že nejpozději na začátek festivalu Janáček Brno v listopadu 2018 bude scéna s největším jevištěm v Česku opravená a připravená pro každodenní provoz.

Opravy divadla vyjdou na 650 milionů (zdroj: ČT24)

V divadle azbest stavbaři našli v rozvodech a strojovnách vzduchotechniky a v protipožárních klapkách. Na dalších místech jsou azbestocementové izolační panely.

A brněnské kino Art se do Cihlářské ulice vrátí až příští rok. Původně měly opravy skončit spolu s letními prázdninami.

Opravy kina Art se prodlouží (zdroj: ČT24)

Dělníci ale museli práce přerušit právě kvůli nálezu nebezpečného azbestu ve zdech budovy. Specializovanou firmu, která ho během příštích tří měsíců zlikviduje, včera vybrali brněnští radní.

Kino se otevře nejdříve na jaře

„Je to zakázka za víc než dva a půl milionu korun nad ty současné stavební úpravy, které už se uskutečnily. Vedení města Brna doufá, že se kino otevře opět na konci jara, nebo na začátku léta příštího roku,“ řekl Filip Poňuchálek, mluvčí magistrátu.

Vedení města tak nyní hledá prostory, kde bude do té doby kino Art působit. V současnosti k promítání slouží areál bývalého lihovaru v Pekařské ulici. Část akcí včetně filmových festivalů pak bude probíhat tady, v sále Břetislava Bakaly.