Práce na nejvyšší sypané hrázi v Moravskoslezském kraji pokračují. Hotovo bude příští rok

Stavba hráze v Jelení (zdroj: ČT24)

Loni začalo Povodí Odry na Bruntálsku stavět nejvyšší sypanou hráz suché nádrže v Moravskoslezském kraji. Její konečná výška bude až 16 metrů. Hotova má být v první polovině roku 2019.

„Na potoce bude snižovat stoletou vodu z 35 kubických metrů na čtyři,“ uvedl technický ředitel Povodí Odry Petr Březina s tím, že vodní dílo pomůže ochránit zástavbu v Karlovicích i v samotné Opavě, kde sníží riziko povodní.

Stavba suché nádrže Jelení je součástí protipovodňových opatření na horním toku řeky Opavy, stejně jako plánovaná přehrada v Nových Heřminovech, kterou ale vedení obce a část obyvatel odmítá. 

Vizualizace nádrže v Jelení
Zdroj: Povodí Odry

Jelení přispívá také k ochraně Široké Nivy a Nových Heřminov. Náklady na výstavbu hráze nádrže se pohybují okolo 150 milionů korun. Zaplatit je má ministerstvo zemědělství z programu, který se věnuje právě protipovodňovým opatřením.

Jedním z kritiků navrhovaných protipovodňových opatření je bývalý místostarosta Karlovic Petr Czasch (nez. za ODS).

„Dříve tady byly hráze z přírodních materiálů, byly tady ty řeky různě rozlité, byla tady koryta. Voda prostě měla kam jít. Dneska všechno jenom regulujeme a dáváme to betonu a potom se divíme, že voda potom ohrožuje ty spodní části,“ dodal Czasch.

  • Takzvaná suchá nádrž má obdobou funkci jako nádrž vodní, zachytí povodňovou vlnu. Na rozdíl od přehrad je ale za normálních průtoků prázdná. Teprve v době, kdy začne pršet a průtoky stoupají, začne se voda v nádrži zvedat.
  • Suchá nádrž je tak funkční jen při povodních. Po zbytek roku je území v normálním režimu a mohou jej například využívat zemědělci.

Přehrada v Nových Heřminovech stále nestojí

Nejviditelnějším dílem protipovodňových opatření v regionu je plánovaná přehrada v Nových Heřminovech. Její výstavba má už několik let zpoždění. Teď má Povodí Odry požádáno o územní řízení a vykupuje pozemky na obchvat obce.

„Apelujeme na obec, aby zvážila všechny klady tohoto řešení, protože si myslím, že jim to nabízí vyšší povodňovou ochranu, prostředky pro rozvoj obce podle jejich potřeb,“ dodal ředitel Povodí Odry Petr Březina.

„Nám nejde vůbec o žádné peníze, i kdyby nabízeli pětkrát tolik, co nabízejí, tak nám jde o princip. Ta přehrada je z našeho pohledu vyprojektovaná špatně, respektive celá opatření jsou špatně,“ doplnil starosta Nových Heřminov Ludvík Drobný (nez.).

Vizualizace vodního díla Nové Heřminovy
Zdroj: Povodí Odry

Protipovodňová opatření by měla stát přibližně 6 miliard korun a ochránit by mohla kolem 6 tisíc lidí. „A právě vysoká suma zvažovaná na tato opatření je dalším předmětem kritiky záměru,“ doplnil redaktor České televize Jan Pirkl.