V Sušici končí akutní a úrazová chirurgie. Slepé střevo odoperují až v Klatovech

V Sušici končí akutní a úrazová chirurgie (zdroj: ČT24)

V sušické nemocnici od května končí akutní a úrazová chirurgie. Nahradí ji takzvaná chirurgie jednodenní. Důvodem je nedostatek lékařského personálu. Nemocnice už proto některé operace provádět nebude. Chce se zaměřit na jiný typ zákroků.

Místo sedmi chirurgů budou od května v Sušici operovat pouze čtyři. Pacienti navíc v nemocnici nestráví více než tři dny a některé zákroky už nemocnice nebude provádět. Podle primáře chirurgického oddělení Vojtěcha Černého půjde například o akutní operace slepého střeva, uskřinuté kýly nebo akutní operace žlučníku.

Nemocnice dosud operovala zhruba pětačtyřicet pacientů měsíčně. Nově se chce zaměřit na takzvané jednodenní operace a také na zákroky, které dosud nedělala. „V jednodenním módu chceme dělat měsíčně sto zákroků. Až se projekt rozjede, chceme dělat nejen klasické operace, ale i operaci ortopedickou,“ uvedl ředitel Nemocnice Sušice Martin Straka.

Pacienty s delší hospitalizací převezmou Klatovy

Změny ale bude ještě projednávat sušická radnice. Ta totiž nemocnici pronajímá skupině Nemos Group, která ji převzala před dvěma roky. Nemocnice navíc bude muset podepsat nové smlouvy, protože dosud má registraci pouze na akutní chirurgii.

Pacienty, kteří budou po jednodenním zákroku vyžadovat delší hospitalizaci, bude přebírat klatovská nemocnice, kde už kvůli tomu pobíhají jednání s pojišťovnami. „Potřebujeme garanci od pojišťoven, pokud budeme mít nadpočet, abychom byli patřičně finančně ohodnoceni,“ poznamenal předseda představenstva Klatovské nemocnice Jiří Zeithaml.

Jednodenní chirurgii nyní poskytuje v Plzeňském kraji Privamed v Plzni a Swiss Med Clinic v Plané u Mariánských lázní. Akutní lůžka tu chybí řadu let. Místní proto využívají nemocnice v Plzni, Chebu nebo ve Stodu.