Starosta Horního Benešova je nevinný. Krajský soud ho zprostil obžaloby

Krajský soud v Ostravě ve čtvrtek zprostil všech obvinění starostu Horního Benešova Michala Blažka i místostarostu Jaroslava Strmiska. V dubnu 2013 totiž měli podle žalobkyně bez výběrového řízení a smlouvy zadat stavební firmě vnitřní úpravy sportovní haly. Městu tak měli způsobit škodu 850 tisíc korun.

Krajský soud ale měl na celou věc jiný názor. „Soudkyně několikrát upozornila na to, že naopak starosta i místostarosta Horního Benešova na Bruntálsku se chovali jako řádní hospodáři,“ uvedl redaktor České televize Tomáš Indrei, který kauzu sledoval.

Představitelé města byli obžalovaní z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a zneužití pravomoci úřední osoby. Ve vězení mohli strávit až pět let.

Na počátku případu stála dotace, kterou Horní Benešov získal na zateplení, výměnu oken a nové opláštění sportovní haly. Na základě výběrového řízení byla vybrána firma, jež práce zahájila. V té době už ale zastupitelé uvažovali o tom, že nechají zbourat starý společenský dům a sportovní hala se uvnitř upraví tak, aby se v ní daly pořádat i kulturní a společenské akce.

Evropská dotace by zpomalila přestavbu

Protože město čerpalo na zateplení dotaci z peněz Evropské unie, nemohly by být stavební úpravy po dokončení zateplení budovy po dobu následujících pěti let prováděny. Starosta s místostarostou se proto rozhodli, že se vnitřní úpravy udělají v rámci již probíhající rekonstrukce.

Podle soudkyně sice starosta i místostarosta porušili normy tím, že nevypsali řádnou veřejnou soutěž – to ale v tomto případě prý vůbec nevadí, protože nikomu nevznikla žádná škoda, naopak prý město ušetřilo. Podle dokazování údajně není ani pravda, že zastupitelé o vnitřních úpravách tělocvičny nevěděli – dokládat to mají svědecké výpovědi i zápisy ze zastupitelstva.

Rozhodnutí krajského ostravského soudu dosud není pravomocné. Žalobkyně si ponechala lhůtu na odvolání.