Radní Horního Benešova upozorňují na podezřelou stavbu v režii starosty

Horní Benešov – Městskou zakázku na rekonstrukci sportovní haly a tělocvičny v Horním Benešově na Bruntálsku provázejí pochybnosti. Dva z pěti členů městské rady a šéf kontrolní komise se kvůli údajným machinacím vzdali svých funkcí a chystají se podat trestní oznámení na starostu a místostarostu. Zadali podle nich práce nad rámec schválené zakázky, a to bez vědomí a schválení zastupitelstva. Obvinění politici se brání, že jejich nevinu prokáže výsledek policejního vyšetřování.

Zakázku na zateplení a opravu střechy sportovní haly schválili zastupitelé s cenou osm a půl milionu. Dva a půl milionu měl zaplatit formou dotace Státní fond životního prostředí. Podle původního plánu měla sportovní hala sloužit školám a klubům od začátku září. Zůstala ale zavřená. Oprava se totiž bez vědomí radních rozšířila na přestavbu celé budovy. Opravuje se všechno, od stropu až po podlahu. V hale je nový výtah, sociální zázemí, vybourané příčky.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Že se rekonstruuje víc, než zastupitelstvo schválilo, zjistili radní v srpnu. „Mysleli jsme si, že všech pět členů Rady má stejná práva na informovanost. Tato práva nám ale byla upřena,“ míní dnes už bývalý radní Horního Benešova František Klech (bezp.). Starosta s místostarostou nechali navýšení nákladů schválit až na zasedání zastupitelstva 25. září, tedy zpětně. Mezi těmi, kteří se kvůli podezřelé zakázce vzdali funkce a chystají trestní oznámení, je i reportér České televize Dalibor Bártek. Radním je coby bezpartijní v Horním Benešově, kde žije, už tři roky. I když má na nepravosti vycvičený instinkt, o tom, že je se zakázkou něco v nepořádku, neměl dlouho ani tušení. „Tyto vícepráce nikdo nikdy neschválil. Nikdo neschválil práce mimo projekt. Nikdo nepředložil rozvahu, jakým způsobem to bude zaplaceno,“ upřesňuje reportér. Místostarosta obce Jaroslav Strmiska (bezp.) tvrdí, že se trestního oznámení neobává, vyšetřování podle něj situaci objasní.„Ať si mluví, kdo chce, co chce, pravda se ukáže,“ konstatuje.

Trestní oznámení chtějí bývalí radní a šéf kontrolní komise podat na policii v nejbližších dnech. Vedení radnice viní z porušování pravidel zadávání veřejných zakázek a z poskytování takzvané neoprávněné výhody stavební společnosti, která teď bez výběrového řízení opravuje z veřejných peněz místo fasády a střechy celou halu.