Obviněný zbrojař Rudolf zlegalizoval sklad zbraní ve Slatině

Zbrojař Martin Rudolf, obviněný z nedovoleného ozbrojování, skladuje zbraně a munici v bývalém kravíně ve Slatině legálně. Vysokomýtský stavební úřad vyhověl jeho žádosti o změnu užívání jedné z pěti zemědělských budov na sklad vojenského materiálu. A to i přesto, že mu to nadřízený úřad Pardubického kraje nedoporučil.

K legalizaci skladu pomohlo zbrojaři Martinu Rudolfovi povolení od hygieniků i hasičů. „Stavební úřad následně vydal souhlas se změnou užívání stavby jako skladu zbraní kategorie A, B, C, D a příslušenství,“ uvedla mluvčí vysokomýtské radnice Marie Lněničková.

Sklad ve Slatině odhalila státní kontrola, která měla na celém území České republiky hledat nelegální sklady munice. V jednu chvíli řešily jeho osud tři stavební úřady. Nejprve vysokomýtský, tomu ho ale krajský úřad odebral kvůli průtahům a předal do Holic. Zde úředníci nařídili exekuční vyklizení areálu.

Zbrojař ale nyní tvrdí, že vystěhování skladu už je po jeho legalizaci zbytečné. „Všechny otvory máme zazděné, máme zde pancéřové dveře schváleného provedení, alarm a jako nadstavbu i bezpečnostní požární čidla. Máme tu také strážnici, kamerový systém a hydranty,“ popsal zabezpečení.

Obviněný zbrojař Rudolf zlegalizoval sklad ve Slatině (zdroj: ČT24)

Důležitou roli v legalizaci skladu sehrál vedoucí stavebního úřadu ve Vysokém Mýtě Luboš Karmín. Jeho úřad rozhodl ve prospěch Rudolfa i přesto, že nadřízený krajský úřad ho dvakrát upozornil, aby místo změny užívání zahájil správní řízení. Případ měl tedy znovu důkladně prozkoumat. Karmín na kameru České televize mluvit nechtěl.

„Zákon umožňuje, aby stavební úřad ve Vysokém Mýtě takto postupoval. Nicméně my jsme jim metodicky doporučovali jiný způsob řešení,“ reagoval vedoucí stavebního odboru Pardubického kraje Michal Votřel. Podle mluvčí vysokomýtské radnice ale nebyl důvod, proč by měl stavební úřad postupovat jinak, než jak postupoval.

Zbrojař Martin Rudolf je obviněný z nedovoleného ozbrojování a také z nelegálního zahraničního obchodu s vojenským materiálem. Už loni z areálu policie odvezla desítky kilogramů výbušnin, mezi nimi i semtex a perunit.