V muničním skladu Slatina policie našla nelegální výbušniny

Slatina u Vysokého Mýta – Policie při kontrole v muničním skladu firmy Multiagro nedaleko Vysokého Mýta měla nalézt několik palet semtexu. Firma prý nemá na uskladnění tohoto materiálu povolení. Policie každopádně zahájila trestní řízení kvůli podezření z nedovoleného ozbrojování. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický uklidňuje, že situace je pod kontrolou.

Firma Multiagro ve Slatině munici skladuje a s vojenským materiálem dále obchoduje. Minimálně většinu z toho dělá legálně, ale policie při kontrole objevila několik nedostatků, na jejichž základě zahájila trestní řízení. „Policie zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání nedovoleného ozbrojování. Je tu možnost odnětí svobody až na pět let,“ řekla policejní mluvčí Markéta Janovská. Má zde být uloženo i osm palet semtexu, na který firma nemá povolení. Policie zajištěný materiál nepotvrdila. Jednatel firmy Multiagro Rudolf Martin starší tvrdí, že zde probíhala běžná kontrola a že kontrola odhalila tři dílčí chyby.

Bývalý zemědělský areál od rána střeží policisté a inspektoři v něm provádějí kontrolu, konkrétně v budovách, kde je munice uložena. „Policie zvýšila dohled včetně ostrahy objektu, a to z důvodu, aby z toho skladu nešlo nic odvézt a aby se zamezilo vstupu dovnitř objektu. Kontroly v současné době probíhají na více místech po celé České republice,“ prohlásil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Civilní sklad ve Slatině zůstane uzavřen až do pondělí, kdy akci doplní rozsáhlá, integrovaná kontrola inspekce životního prostředí, kraje, policie a Českého báňského úřadu.

Hejtman: Není důvod k neklidu, špatně skladovaná munice ale musí jinam

Podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického (ČSSD) je situace pod kontrolou, bezpečnostní radu zatím svolávat nebude. „Areál má asi 12 objektů, povolení k uskladnění munice mají dva malé objekty,“ řekl hejtman s tím, že další jsou bývalé statky zemědělského družstva a neodpovídají parametrům, které civilní muniční sklady mají mít. Netolický chce doporučit i ostatním hejtmanům, aby prověřili všechny takové civilní sklady s municí na území České republiky. Odkazuje se tím i k událostem ve Vrběticích, kde výbuch dvou skladů vyvolal obavy lidí z okolních obcí, evakuace a nasazení policejních a armádních složek.

Hejtman uvedl, že pokud se potvrdí podezření, že ve Slatině skladuje firma Multiagro munici špatně a mohla by tak představovat nebezpečí, bude požadovat její převoz do jiného skladu, kde bude riziko menší, např. do Květné, kam se nyní přesouvá i munice z vrbětických skladů. Do Slatiny přitom už má mířit speciální nákladní vůz, který z areálu nelegálně uchovávané výbušniny odveze.