Dokončení obchvatu Znojma v nedohlednu

Znojmo – Dokončení silničního obchvatu, který by ze Znojma odvedl tisíce aut a kamionů, je stále v nedohlednu. Stavbaři sice získali povolení na další úsek, jenže ten nebude napojen ani na severní, ani na jižní výpadovku. Obchvat se připravuje víc než deset let. Celkem by měl měřit devět kilometrů, zatím je hotovo jen 1,4 kilometru. Na dostavbu je potřeba víc než půl miliardy korun.

V místě obchvatu zatím stále pracují archeologové. Severně od města objevili unikátní naleziště. Na místě se nachází stopy po osídlení až z mladší doby kamenné, tedy tři tisíce let před naším letopočtem. „Našli jsme i osídlení z doby železné a největší pozůstatky máme z mladohradištního období, které spadá do jedenáctého až dvanáctého století,“ uvedl vedoucí archeolog David Humpola.

U Znojma začal jeho tým pracovat minulý rok v listopadu. „Práce jsme museli zastavit pouze v zimě, kdy nám zamrzla půda,“ řekl Humpola. Hotovi s vykopávkami by podle něj měli být nejpozději v půlce září. „Zbývá nám asi dvě stě metrů,“ dodal Humpola. Nejčastěji odborníci nalézali keramiku; objevili i kostru koně či mlýnské kameny.

Sdružení Obchvat tvrdí, že stavbu nijak nebrzdí

Ačkoliv archeologové plánují místo opustit už do měsíce, vedení znojemské radnice se obává, že stavbu silnice bude i nadále zdržovat občanské sdružení Obchvat. To s plánovanou trasou nesouhlasí a podle vedení Znojma se soudí o téměř každé vydané stavební povolení. „Máme kus obchvatu, který už je hotový. Je to část mezi Kuchařovicemi a Suchohrdly,“ uvedl starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (ČSSD).

Radnice získala stavební povolení i na další malý kus silnice směrem k výpadovce na Jihlavu. „U druhé části máme stavební povolení, které nabylo právní moci. Teď budeme vypisovat soutěž na zhotovitele,“ potvrdila mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová. Starosta je ovšem skeptický a domnívá se, že ačkoliv by bylo možné stavět už v letošním roce, realizace se opět protáhne. „Lze předpokládat, že se občanské sdružení odvolá a věc půjde k soudu,“ dodal Gabrhel.

Lidé z Obchvatu se ale brání. Podle nich nemají nyní u soudu ani jednu žalobu. „Soudní spory nevedeme. Vloni jsme stáhli dvě žaloby. Máme pouze podaná dvě odvolání. Jedno na rozhodnutí o stavebním povolení a jedno na územní rozhodnutí. Stavbu ale nijak nebrzdíme,“ uvedla Lenka Poláková ze sdružení Obchvat.

Vysvětlivka k mapě

žlutý úsek - na této části právě probíhají archeologické vykopávky, je vydáno stavební povolení, ŘSD zde v dohledné době neplánuje stavět

oranžový úsek - i pro tuto část je vydáno stavební povolení, ŘSD právě hledá firmu, která bude úsek silnice stavět

zelený úsek - hotová část silnice

červený úsek - nejkomplikovanější úsek obchvatu, má pouze územní rozhodnutí, stavební povolení zatím nebylo vydáno

Většina obyvatel Znojma by si přála, aby byly spory u konce a obchvat hotový. „Byl by potřeba. Každý den jsou tu zácpy,“ postěžoval si například Jan Průdek. Za pravdu mu dává i další znojemský obyvatel Ivo Hrubý. „Špatně se tu přechází. Člověk si pořád musí dávat pozor, aby ho nesrazilo auto. Obchvat by pomohl odlehčit dopravu v centru,“ dodal Hrubý.

Denně městem projede až pětadvacet tisíc aut. V létě je to dokonce třicet tisíc. Díky trase vedoucí mimo město by ve Znojmě mohl počet aut klesnout na polovinu.

Reportáž Elišky Bučinové a Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)