V Liberci zemřel při bouřce muž, na kterého spadl strom

Česko zasáhly silné bouřky. V Liberci poblíž fotbalového stadionu U Nisy zemřel večer muž, na kterého spadl strom. Žena, která s ním byla, utrpěla středně těžké poranění. V tamním obchodním centru se také propadl strop, obešlo se to bez zranění. Bouřky silně zasáhly také například Prahu. Do 23:00 platila výstraha před bouřkami s přívalovým deštěm a kroupami, hrozí také rozvodnění menších kroků.

„Stalo se to za stadionem U Nisy, jak je cyklostezka,“ uvedl k úmrtí muže v Liberci krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. Muž zemřel na místě. „Lékař jen konstatoval smrt,“ řekl. Zraněnou ženu záchranáři převezli na traumacentrum liberecké nemocnice. „Utrpěla středně těžké poranění. Byla při vědomí, s posádkou komunikovala,“ dodal Georgiev.

Bouřka, která večer dorazila do Libereckého kraje, lámala stromy a rozvodnila některé toky. V obchodním centru v Liberci se propadl strop, obešlo se to ale bez zranění. Neprůjezdné byly kvůli vodě i popadaným stromům některé silnice. Hasiči měli skoro šedesát výjezdů do 21:00, řekl krajský mluvčí hasičů Jakub Sucharda. „Z toho více než polovina byly popadané stromy,“ dodal.

Hladina Lužické Nisy v Liberci byla asi půl hodiny na druhém povodňovém stupni ze tří, který značí pohotovost. Před 21:00 klesla na první povodňový stupeň, na kterém byla od 20:20 zhruba půl hodiny i v Proseči nad Nisou. 

Neprůjezdné byly kvůli přívalům vody některé silnice v Liberci i Jablonci nad Nisou. Kvůli popadaným stromům byla podle dopravního webu policie uzavřena silnice mezi Smědavou a Souší v Jizerských horách. Spadlý strom zastavil i provoz na železniční trati mezi Libercem-Vescem a Jabloncem nad Nisou.

V Praze měly problémy tramvaje

Asi čtyři desítky výjezdů hlásili kvůli bouřce pražští hasiči, jednalo se hlavně o popadané stromy a zatopené komunikace. Strom přes tramvajové troleje spadl v Otakarově ulici v Praze 4 a v Ječné ulici v Praze 2. Voda zaplavila i podchod v železniční stanice Praha-Vršovice. Říčka Botič v Nuslích vystoupala v 18:00 na druhý povodňový stupeň, později klesla zpět na normální stav.

V osadě Jarov u Prahy se sesulo kamení na železniční trať a silnici. Kameny dopadly i na osobní auto, kolemjdoucí z něj vyprostili ženu. Událost se podle prvotních zpráv obešla bez zranění, provoz na trati byl zastaven, řekl mluvčí krajských hasičů Tomáš Bakalář. 

Rychlý přívalový déšť zaplavil kolem 16:30 lokální trať z Rokycan do Nezvěstic na jižním Plzeňsku, později se ji podařilo zprůjezdnit. Říčka Klabava na Rokycansku dosáhla třetího, tedy nejvyššího povodňového stupně, který značí stav ohrožení. Kolem 20:00 klesla na první povodňový stupeň.

Intenzivní bouřky s přívalovými srážkami se objevily mezi Rakovníkem a Rožmitálem pod Třemšínem a v Orlických horách.

Výstraha

Pro pátek platila výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před bouřkami od poledne do jedenácté večerní pro téměř celé Česko s výjimkou částí Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Pro celé Čechy avizovala výstraha bouřky velmi silné, s úhrnem srážek až padesát milimetrů, tedy padesát litrů na metr čtvereční.

Od pátečního do sobotního poledne platí pro část Česka kvůli přívalovým dešťům také výstraha před nárůstem hladin toků na povodňové stupně. Vyhlášena je na severovýchodě Čech pro celý Královéhradecký kraj a většinu Libereckého a Pardubického kraje a platí v Čechách také pro Prahu a jihovýchodní část Středočeského kraje, celý Jihočeský kraj, západní část Vysočiny a východní polovinu Plzeňského kraje.

„V místech s vysokým nasycením povodí může v závislosti na intenzitě přívalových srážek dojít k rychlým vzestupům hladin zejména menších vodních toků na první, nejnižší stupeň povodňové aktivity. Při velmi intenzivních srážkách není vyloučeno krátkodobé překročení i vyšších stupňů,“ sdělili pracovníci ČHMÚ.

V sobotu odpoledne se pak silné bouře do většiny Česka vrátí. Výstraha platí v sobotu opět od poledne do jedenácté večerní pro celou zemi kromě Ústeckého, Karlovarského a Plzeňského kraje. Meteorologové očekávají až čtyřicet milimetrů srážek a krupobití.