Česko zasáhnou silné bouřky, v pátek se oteplí

Celé Česko zasáhnou ve čtvrtek a v pátek silné bouřky. Doprovázet je budou přívalové deště a kroupy. Hladiny toků tak mohou vystoupat na povodňové stupně. Vyplývá to z výstrahy, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Už v předchozích dnech v části země vydatně pršelo a hladiny některých řek se dostaly na nejvyšší povodňový stupeň. Teploty se v následujících dnech vrátí na letní hodnoty, nejtepleji bude v pátek, až 29 stupňů Celsia.

Výstraha před bouřkami platí ve čtvrtek i v pátek vždy od 14:00 do 23:00, a to pro všechny regiony. Napršet může až 40 milimetrů srážek, tedy 40 litrů na metr čtvereční. „Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů a podobně,“ oznámili pracovníci ČHMÚ. Kromě deště a krupobití se podle meteorologů zřejmě objeví i silné nárazy větru, které mohou lámat větve stromů.

Kvůli přívalovému dešti mohou hladiny zvláště menších toků rychle stoupat a krátkodobě dosáhnout některého ze stupňů povodňové aktivity. „Větší riziko můžeme očekávat již v silně nasycených povodích z předchozích srážek,“ doplnili meteorologové.

V noci na čtvrtek se už dostala po přívalovém dešti na nejvyšší, třetí povodňový stupeň říčka Stonávka na Karvinsku. Během několika hodin se ale její hladina zase vrátila do normálu.

V pátek bude polojasno až skoro jasno, postupně až oblačno. Ojediněle se přes den mohou objevit přeháňky nebo bouřky, zejména v Čechách. Noční teploty se budou pohybovat mezi 17 až 13 stupni, nejvyšší denní mezi 25 až 29 stupni Celsia. V sobotu se začne od západu ochlazovat, tam už očekávají meteorologové teploty mezi 22 až 26 stupni Celsia. V neděli bude většinou oblačno, nejvyšší denní teploty vystoupají na 21 až 25 stupňů Celsia, na jihu Moravy ještě až na 27 stupňů.