Českem procházejí bouřky, do soboty může lokálně spadnout až 100 milimetrů srážek

Události: Meteorologové varovali před silnými bouřkami (zdroj: ČT24)

Bouřky, které od pátečního odpoledne procházejí částí Česka, mohou být podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zejména v Jihočeském kraji a na jihu Středočeského kraje a západě Vysočiny ojediněle extrémně silné. Doprovodit je může přívalový déšť, krupobití a vítr s nárazy kolem 70 kilometrů v hodině. Pásmo velmi silných bouřek se kolem 22. hodiny rozšířilo k severu až severovýchodu až po Prahu. Intenzivní srážky budou způsobovat zatopování níže položených míst a rozvodňování menších toků. Další bouřky se mohou v těchto oblastech objevit i v průběhu večera a první poloviny noci.

Upozornění před intenzivními bouřkami platí od pátečního odpoledne do sobotního rána pro téměř celé Čechy s výjimkou Karlovarského kraje a pro západní polovinu Jihomoravského kraje, přičemž ve druhé polovině noci mají bouřky většinou přecházet do deště.

Na Blatensku na stanici Sedlice napršelo v bouřce přes 35 milimetrů srážek za 30 minut, informoval kolem 22 hodin ČHMÚ. Reportérka ČT Nikol Coufalová po 19. hodině informovala, že na jihu Čech, kde mají být bouřky podle výstrahy nejsilnější, byly problémy odpoledne například v Kardašově Řečiči. Město zasáhl přívalový déšť, který zkomplikoval život především řidičům. Ve Strakonicích pro změnu během chvíle spadlo přes 10 milimetrů srážek. Nejsilnější bouřky mají do regionu přijít pozdě večer, následovat může vzestup hladin řek.

Bouřky mohou stát na místě

„První bouřky přecházejí přes Čechy k severu. Za nimi se začíná tvořit pásmo přeháněk a bouřek protažené od jihu k severu. Na některých z nich je pozorovatelný jev zvaný backbuilding. To zjednodušeně znamená, že se bouřka obnovuje na návětrné straně - proti směru proudění ve výšce. Bouřky tedy mohou v podstatě stát na místě, anebo dokonce postupovat proti směru proudění či postupu ostatních bouřek,“ uvedl ČHMÚ na Facebooku po 17. hodině. Doplnil, že tyto bouřky mohou být potenciálně velmi nebezpečné z hlediska přívalových srážek.

„Pásmo bouřek táhnoucí se zhruba v ose Jindříchův Hradec/Jablonec nad Nisou ve své jižní části výrazně zesláblo. Výtok studeného vzduchu z těchto bouřek odřízl přísun teplého a vlhkého vzduchu, který je živil. Nad Šumavu se ale z Německa dostává nové pásmo silných bouřek. Předpokládáme, že toto pásmo postoupí dále k severovýchodu,“ doplnili meteorologové na sociální síti po 19. hodině.

Po páteční 15. hodině ukazovala data na webu ČHMÚ výskyt blesků především v západní polovině Čech, radarová data vykreslovala široký pás oblačnosti pokrývající část jižních, západních, středních a severních Čech. Následně se vysoká koncentrace blesků objevila v severozápadních Čechách.  

Výstraha ČHMÚ před silnými bouřkami
Zdroj: ČHMÚ

Zejména v jižních Čechách meteorologové předpověděli při bouřkách extrémní srážkové úhrny a výrazné srážkové úhrny mají podle nich být také v oblasti Vysočiny, Prahy, středních, východních a severních Čech. „Krátkodobé úhrny v bouřkách se mohou pohybovat kolem čtyřiceti milimetrů, v opakovaných bouřkách a následném dešti může napršet lokálně kolem sedmdesáti milimetrů,“ uvedli.

V oblastech, které zasáhnou přívalové srážky, bude podle meteorologů rychle odtékat voda z krajiny a déšť může zatopit níže položená místa a prudce rozvodnit suchá koryta a menší toky. Jejich hladiny dosáhnou prvního a druhého povodňového stupně, krátkodobě i třetího stupně. „K vzestupům s dosažením prvního a druhého stupně může dojít i na středních a větších řekách,“ doplnili meteorologové.

Vedle upozornění na silné bouřky a povodňovou pohotovost zůstává v platnosti varování ČHMÚ před nebezpečím požárů a vysokými teplotami. Ještě v pátek se podle něj mohou přes tropických třicet stupňů šplhat teploty v Ústeckém a Libereckém kraji. S rizikem vzniku a šíření požárů by kvůli pokračujícímu teplému a suchému počasí měli až do odvolání pak počítat lidé v celé severní polovině Čech a na většině území Moravy.