Meteorologové varují před silným větrem. Na horách může přejít ve vichřici

Českou republiku zasáhne silný vítr, foukat bude od pátku po celý víkend na většině území. Na horách může být vichřice. Před silným větrem varují i meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), pro východ republiky vydali výstrahu pro nízký stupeň nebezpečí, která platí až do půlnoci z neděle na pondělí.

Silný jihovýchodní vítr s nárazy kolem 70 kilometrů v hodině a na horách kolem 110 kilometrů v hodině meteorologové očekávají od noci na pátek do noci na pondělí v Ústeckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji a na Vysočině. V Libereckém kraji má být vítr vůbec nejsilnější, pro jeho severní část platí od pátečního odpoledne vysoký stupeň nebezpečí.

Ve středních a jižních Čechách má začít foukat o něco později, v pátek večer, a vítr by tam měl dosahovat v nárazech kolem 70 kilometrů v hodině.

Podle meteorologů může silný vítr lámat větve a stromy a způsobit škody na domech. Zkomplikovat by tak mohl i dopravu. Zároveň ČHMÚ vyzývá k omezení návštěv hor, a to zejména hřebenových oblastí, kde má podle předpovědi vítr dosahovat nejvyšší rychlosti.

Před počasím varovali meteorologové už tento týden jednou, a to v souvislosti se sněhem. V kombinaci s ledovkou ve čtvrtek způsobil řadu dopravních nehod. Na řadě míst havarovaná auta zablokovala silnice, na vině bylo podle policistů často nepřizpůsobení jízdy stavu vozovky.