Silnice v noci pokryl sníh, řada nehod zkomplikovala dopravu. Meteorologové varují před ledovkou a větrem

UDÁLOSTI: Sníh od rána brzdil provoz na mnoha silnicích (zdroj: ČT24)

V Česku začalo v noci na čtvrtek sněžit a na řadě míst to zkomplikovalo dopravu a způsobilo desítky nehod. Při čelní srážce dvou aut zemřeli u Kostelce nad Černými lesy dva lidé, většina havárií se obešla bez větších zranění. Podle policie bylo mnohdy důvodem nepřizpůsobení jízdy stavu vozovky.

Ačkoli sněžení během dne zesláblo, stále platí meteorologické výstrahy. V noci na pátek se ve Zlínském, Moravskoslezském kraji a na východě Jihomoravského kraje a na severu a východě Olomouckého kraje může tvořit ledovka. Od pátku až do neděle navíc na Moravě, ve Slezsku a ve východní polovině Čech bude silně foukat. Nárazy budou mít rychlost kolem 70 kilometrů za hodinu, na horách ale až 110 kilometrů za hodinu.

Ve čtvrtek se zatím česko potýkalo s novým sněhem, který začal padat v noci. Některé silnice byly po ranních nehodách zavřené. V Královéhradeckém kraji byl po čelní srážce dvou kamionů u Předměřic nad Labem neprůjezdný hlavní tah I/33 z Hradce Králové do Polska, jeden z nich dostal na vozovce zřejmě smyk.

Kamion boural i na dálnici D7 u Buštěhradu na Kladensku a dálnice ve směru na Chomutov byla asi do poledne zavřená. Dopravu ráno omezila nehoda nákladního auta také na silnici I/69, hlavní spojnici mezi Zlínem a Vsetínem. Vůz havaroval poblíž Lutoniny na Zlínsku, asi od 11:30 je silnice pro řidiče znovu plně průjezdná.

Silnici u Lutoniny zablokoval kamion, který na ledovce dostal smyk
Zdroj: ČT24/Gabriela Netpilová Sluštíková

Na D1 stále leží havarovaný kamion, další zablokovaly jablunkovskou silnici

Kvůli nehodě a vyprošťování kamionu se asi od 12:30 uzavřela i dálnice D1 u Brna ve směru na Ostravu. Kamion na 176. kilometru D1 boural už dopoledne, prorazil svodila a skončil mimo komunikaci. Řidiči proto museli z tahu u Devíti křížů sjet, na tah se bylo možné vrátit u Ostrovačic.

Od 14:30 se na D1 v místě nehody jezdí jedním pruhem. Utvořila se asi desetikilometrová kolona. „Nadále probíhá překládka převáženého zboží. Po úplném přeložení bude nutné těžkou technikou kamion vyprostit. Na vyproštění, které předběžně proběhne až ve večerních hodinách, bude potřeba komunikaci opět uzavřít,“ uvedl jihomoravský policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Večer zablokovala nehoda dvou dalších kamionů silnici I/11 u Mostů u Jablunkova. Hlavní tah na Slovensko je uzavřen na část noci. Uzavřené místo lze objet po souběžné silnici II. třídy, mohou na ni osobní auta i dodávky. Kamiony ale musí čekat.

Dopravní spoje v okolí Prahy jezdily se zpožděním

V okolí Prahy sněžení zkomplikovalo veřejnou dopravu. Pražská integrovaná doprava zaznamenala největší problémy v okolí Štěchovic, Jílového u Prahy a Černošic. Provoz na lince 630 mezi Berounem a Kladnem byl přerušen, podobné to bylo s autobusy z Jílového do Prahy. Ostatní spoje hlásily zpoždění.

Problémy s veřejnou dopravou byly kvůli počasí i v Brně a okolí. Podle webu krajského integrovaného dopravního systému nabírala kvůli špatné sjízdnosti zpoždění většina autobusových linek, bylo to od 15 do 20 minut. Problémy měly linky především na Blanensku, a to kvůli hustotě dopravy a několika nehodám v oblasti, zpoždění bylo 30 až 50 minut.

U Kostelce nad Černými lesy nedaleko Prahy se ráno srazila dvě osobní auta. Dva lidé zemřeli, další dva jsou zranění. Jeden vůz dostal na kluzké vozovce podle policistů zřejmě smyk a narazil do druhého.

U nehod dvou autobusů zasahovali dopoledne hasiči v Olomouckém kraji. V jednom z nich se po sjetí do příkopu zranili tři lidé, řekla mluvčí hasičů Lucie Balážová.