Diváci si mohou v DVB-T2 naladit i regionální mutaci ČT pro Moravu a Slezsko

V rámci přechodové sítě DVB-T2 mohli diváci donedávna sledovat jenom pražskou verzi vysílání ČT1. Od konce října je ale v rámci nového signálu k dispozici i regionální vysílání označené písmeny SM a JM pro severní, respektive jižní Moravu, které si mohou naladit diváci po celé republice. Přechodu na DVB-T2 musí aktuálně věnovat pozornost hlavně diváci v Praze a středních Čechách. Koncem listopadu se totiž začne vypínat vysílání ve standardu DVB-T z vysílačů Žižkov a Cukrák a souvisejících dokrývačů.

Pokud lidé sledující televizi prostřednictvím pozemního (terestrického) vysílání řešili přechod na DVB-T2 už dříve a přeladili, pravděpodobně nyní přijímají základní verzi vysílání kanálu ČT1. Ta obsahuje Události v regionech z pražského studia. Nově jsou však v rámci standardu DVB-T2 k dispozici regionální mutace ČT1 pro moravské a slezské regiony, které je však možné naladit nejen v tamních městech, ale třeba i v Praze.

Aby se v nabídce kanálů na televizoru objevily i programy ČT1 SM a ČT1 JM, stačí jenom znovu provést ladění kanálů digitálního vysílání. Obě dvě dodatečné varianty kanálu ČT1 by se pak měly objevit v přehledu dostupných programů.

„Pokud chtějí lidé sledovat zpravodajství z Moravskoslezského a Olomouckého kraje, měli by si na svých přijímačích najít právě ČT1 SM. Jen na tomto kanále najdou Události v regionech z těchto regionů moderované Ivou Kubankovou a Janem Pirklem. Lidé ze Zlínského a Jihomoravského kraje pak své Události v regionech najdou na ČT1 JM,“ přiblížil vedoucí redaktor zpravodajství televizního studia Ostrava Radek Wiglasz.

Přechod na DVB-T2 je celoevropský proces, v Česku se začne s vypínám DVB-T u vysílačů Žižkov a Cukrák

Přechod na DVB-T2 je celoevropský proces, který se v tuzemsku týká jak veřejnoprávních, tak komerčních stanic. Důvodem je nutnost uvolnit část frekvencí televizního vysílání pro rychlé mobilní sítě 5G.

Vypínaní současného standardu pozemního vysílání začne koncem listopadu v oblasti Prahy a středních Čech, dotkne se ale i některých obcí v Plzeňském kraji. 

Minutu před půlnocí 27. listopadu skončí provoz multiplexu 1 s českotelevizními kanály v DVB-T na vysílačích Žižkov a Cukrák. Vedle nich signál ČT ve stávajícím standardu přestanou nabízet vysílače a dokrývače Beroun, Chocerady, Jince, Kamýk nad Vltavou, Komárov, Příbram ve Středočeském kraji a Holoubkov, Strašice a Zbiroh v Plzeňském kraji. 

Vypínání dalších multiplexů a vysílačů DVB-T pak bude pokračovat do poloviny příštího roku

Domácnosti, které přijímají signál ČT přes anténu (tedy neplatí si satelitní nebo kabelové připojení), si musí pořídit televizor nebo set-top-box pro normu DVB-T2/HEVC, aby si zachovaly pozemní příjem televizního vysílání. Ty, kterých se přechod bezprostředně týká a ještě stále sledují vysílání v DVB-T, od listopadu upozorňuje na blížící se změnu zvláštní piktogram s vykřičníkem v pravém horním rohu vysílání českotelevizních kanálů.

Domácnosti by si měly při výběru televizoru nebo set-top-boxu dát pozor na technické vybavení přístroje. Na trhu se totiž objevily set-top-boxy se starším typem kodeku MPEG-4, které nedokážou zpracovat obraz a naladí tak v nových sítích pouze zvuk televizních programů. Televizory a set-top-boxy, jež prošly certifikací Českých Radiokomunikací, jsou označeny speciální pečetí.