Objevil se na televizních kanálech ČT piktogram s vykřičníkem? Je čas řešit přechod na DVB-T2

Pozemní televizní vysílání v současném standardu DVB-T se začne vypínat 27. listopadu. Jako první se dotkne oblasti Prahy a středních Čech. Majitele televizorů, kterých se přechod na nový standard DVB-T2 bezprostředně týká, upozorňuje na kanálech ČT speciální piktogram s vykřičníkem, který se od začátku listopadu objevuje v pravém horním rohu obrazovky. Už teď mohou diváci naladit přechodovou síť DVB-T2, ve které vysílá Česká televize ve vysokém rozlišení – HD – a která bude i finální sítí po vypnutí DVB-T.

Česká televize zahájila informační kampaň k přechodu na DVB-T2 už v loňském roce. Nyní k intenzivní spotové kampani přidává ještě piktogram, který se objevuje na všech jejích kanálech, a to u těch televizorů, které přijímají pozemní vysílání DVB-T z vysílačů Žižkov a Cukrák.

Tyto vysílače jako první v České republice budou přecházet na nový standard DVB-T2 a odstartují tak proces, který do poloviny příštího roku postupně zasáhne i všechny ostatní regiony a všechny volně šířené televizní kanály.

Piktogram, který znázorňuje vysílač s vykřičníkem, by měl diváky v Praze a středních Čechách upozornit na to, že by přeladění na DVB-T2 měli bezprostředně řešit. Tak, aby na konci měsíce nepřišli o vysílání programů ČT.

V novém standardu vysílá Česká televize všechny své programy už nyní, a to dokonce ve vysokém rozlišení.

  • Pro příjem DVB-T2 je zapotřebí televizor s příslušným tunerem pro signál DVB-T2 nebo alespoň set-top box, který nový signál dovede pro starší televizi zpracovat. Seznam kompatibilních televizorů a set-top boxů je na stránkách Českých Radiokomunikací.
  • Pokud je k příjmu pozemního vysílání využívána společná televizní anténa (STA), je také nutná její úprava. Společná anténa (na rozdíl od individuálních, kde většinou není třeba nic dělat) totiž využívá takzvané kanálové vložky, jejichž prostřednictvím se do kabelových rozvodů v bytovém domě dostává signál jednotlivých televizních sítí. S přechodem na DVB-T2 je nutné přeladit nebo vyměnit kanálové vložky. Jde o profesionální zásah, který musí provést servisní společnost zaměřená na úpravy antén.

Přechod na DVB-T2 je celoevropský

Těm, kteří mají k přeladění dotazy, nabízí Česká televize informační servis na svých webových stránkách www.digict.cz nebo na telefonním čísle 2 6113 6113.

K přechodu na nový vysílací standard dochází na základě rozhodnutí vlády a mezinárodních dohod. Nejen Česká televize, ale i všechny ostatní tuzemské televize proto musí postupně přeladit své stávající pozemní vysílání ve standardu DVB-T a dále vysílat jen v novém standardu DVB-T2.

Tato změna se tedy týká všech uživatelů, kteří přijímají televizní signál pomocí klasické pokojové nebo venkovní antény, případně společné televizní antény a dosud na modernější formát nepřeladili.