Brzy už jen DVB-T2. Vypínání stávajících sítí začne v listopadu a završí se v červnu 2020

V polovině příštího roku přejdou všechny české televize na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2. Vypínání stávajících sítí DVB-T začne na konci listopadu, první se 27. listopadu dotkne Prahy a středních Čech. Další informace k přechodu na nový vysílací standard představili na tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), předsedkyně Rady Asociace krajů Jana Mračková Vildumetzová (ANO), ředitel techniky České televize Michal Kratochvíl nebo generální ředitel Českých Radiokomunikací Vít Vážan.

„Přechod na digitální formát DVB-T2 vyplývá z rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady z roku 2017 a tomu se postupně přizpůsobují všechny země. Uvolňují se frekvence pro mobilní operátory, mobilní data budou pro nás v komfortnějším režimu, proto přecházíme na formát DVB-T2,“ vysvětlil na konferenci Havlíček.

  • Přechod z DVB-T na DVB-T2 se týká pouze volně šířeného pozemního signálu, takzvaně terestrického. Netýká se proto televizního obsahu, který lidé přijímají prostřednictvím kabelových operátorů nebo satelitního vysílání.

Na DVB-T2 tak přechází celá Evropa, protože je nutné uvolnit část vysílacího spektra pro rychlé mobilní sítě 5G, konkrétně jde o frekvence v pásmu 700 MHz.

Přechodu se diváci určitě nemusí podle Havlíčka bát. „V mnoha případech si nemusí kupovat novou televizi, stačí si pořídit set-top box v ceně několika stovek korun. Na druhou stranu získají diváci více TV programů a kvalitnější HD obraz, a to zdarma,“ dodal Havlíček. 

Ministerstvo průmyslu a obchodu má za úkol připravit uživatele na hladký přechod.  Podle Havlíčka jde teď především o to, aby se k nim dostal dostatek informací, a proto se také spouští kampaň, která je spojená se setkáním s obvyvateli v krajích a  jejíž součástí je portál televizezadarmo.cz. Informační aktivity zahrnují i vysílání televizních spotů, rozhlasovou kampaň nebo distribuci informačních letáků.

Tiskový brífink k přechodu na DVB-T2 (zdroj: ČT24)

Zařízení sociálních služeb mají šanci na dotaci

Předsedkyně Rady Asociace krajů Jana Mračková Vildumetzová (ANO) připomněla, že přechod na DVB-T2 znamená problém především pro řadu poskytovatelů sociálních služeb. Proto také kraje vypisují dotační programy, v rámci kterých mohou tato zařízení získat tisíc korun na nákup set-top boxu, tři tisíce na nový TV přijímač a sedm tisíc na nezbytnou úpravu společné antény.

„Určitě to těmto domům, které se starají o osoby s různým zdravotním postižením, stacionářům, chráněnému bydlení a dalším pomůže, mají lidi, kteří hodně času tráví u televizorů,“ řekla Mráčková Vildumetzová.

Stát letos investuje do podpory přechodu na nový standard pozemního televizního vysílání DVB-T2 zhruba 30 milionů korun. Z toho 20 milionů získají právě kraje na dotace pro zařízení sociálních služeb a na osm milionů vyjde samotná informační kampaň.

Lepší obraz a více služeb

Výhodou přechodu bude vyšší kvalita obrazu. Ve vysoké kvalitě by nakonec měla bez poplatku vysílat většina z více než třiceti kanálů. V nativním vysokém rozlišení 1920×1080 budou všechny programy České televize.

Platforma má také umožnit služby, jako je zpožděné přehrávání, přístup do archivů nebo propojení televize s internetem. Oproti stávajícím DVB-T sítím by se měla zlepšit kvalita signálu i rozsah pokrytí. 

Na trhu je aktuálně kolem 2400 typů certifikovaných televizorů a set-top-boxů.  Lidé si mohou také už dnes ověřit, jak na tom jsou se svým zařízením, na stránkách Českých radiokomunikací.