Ostravští a polští muzejníci srovnávají, jak se proměnila slezská města za téměř tři sta let

Ostravské muzeum mapuje, jak se proměnila slezská města (zdroj: ČT24)

Ostravské muzeum má ve sbírkách vzácný soubor zachycující podobu slezských měst v osmnáctém století. Na jedenácti listech jsou veduty namalované a vytištěné kolem roku 1730. Muzeum teď ve spolupráci s polskou Ratiboří chystá projekt, ve kterém srovná historickou podobu měst s tou současnou.

Konvolut, tedy soubor tisků, v ostravských sbírkách je kompletní, což ho činí vzácným. Přitom poslední z jedenácti listů s vedutami se muzeu podařilo získat teprve nedávno. Pomohla internetová nabídka antikvariátů. „Nakonec se ho podařilo sehnat až v Americe, kde byl ten jediný. Dneska jde všechno, takže asi za čtrnáct dní jsme měli ten poslední, který nám chyběl,“ doplnila ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová.

Na vedutách jsou vyobrazeny třeba polská Nisa nebo Opolí, ale také Bruntál, Javorník či Karviná-Fryštát. Slezská města maloval na svých cestách Friedrich Bernhard Werner. Kreslíř a mědirytec pracoval například ve službách hraběte Františka Antonína Šporka. „Těch jedenáct vedut je zakázka kartografického a topografického ústavu, Werner hodně pracoval i jako topograf,“ upřesnila Kábrtová.

Mapujeme, co ještě stojí

Každý list zachycuje sedm měst, kresby jsou navíc opatřeny přesnými popisy. Devatenáct vybraných měst Slezska teď muzejníci ve spolupráci s kolegy z polské Ratiboře objíždějí a fotografují. „Mapujeme, co z Wernerových vedut ještě stojí. Někde shledáváme, že není už skoro vůbec nic, někde, jako třeba v Nise, vidíme památek ještě hodně,“ podotýká ředitelka muzea.

Projekt srovnávající proměnu slezských měst za téměř tři sta let muzeum vystaví na konci října. Jedenáct listů konvolutu je velmi křehkých, potřebují ještě zásah restaurátora. Na výstavě budou k vidění jejich scany.