Festival ve Varech uvede sedm nových českých filmů a zavzpomíná na Evu Zaoralovou

Nadcházející filmový festival v Karlových Varech zařadil do hlavního programu třiatřicet titulů z pěti světadílů. Premiéru si na šestapadesátém ročníku odbude i sedm českých snímků. Novinkou je soutěž Proxima, která nahrazuje a rozšiřuje dosavadní sekci Na východ od Západu. Program také připomene zásadní ženu karlovarského festivalu Evu Zaoralovou, která zemřela letos v březnu. Promítačky se v hotelu Thermal a dalších karlovarských biografech roztočí od 1. do 9. července.

Umělecký ředitel Karel Och slibuje v hlavním programu žánrově pestrý výběr. Dostaly se do něj melodrama, dystopická sci-fi, romantická komedie nebo dokumentární esej. „Z přibližně patnácti set přihlášených filmů jsme s kolegy vybrali tři desítky zbrusu nových kinematografických děl, která komplexním způsobem odrážejí náš vkus. Ten vychází z přesvědčení, že smysluplná provokativnost a snaha zkoumat nové cesty filmového vyjadřování se nemusí vylučovat s diváckou vstřícností,“ uvedl umělecký ředitel festivalu Karel Och.

Slovo a Hranice lásky v hlavní soutěži

Ve dvou soutěžích a sekci zvláštní uvedení bude mít premiéru sedm českých filmů. Soutěže ani tentokrát nerozlišují mezi hranými tituly a dokumenty. Křišťálový glóbus pro nejlepší film má naději získat Beata Parkanová. Její Slovo nabídne v hlavní soutěži sugestivní portrét maloměstské rodiny, kterou vystaví zkoušce události během léta 1968. Do hlavních rolí režisérka obsadila Martina Fingera a Gabrielu Mikulkovou.

Původem polský režisér a někdejší student FAMU Tomasz Wiński se v hlavní soutěži představí celovečerním debutem Hranice lásky. Prostřednictvím páru, který sdílí své dosud nevyřčené erotické fantazie, zkoumá různé podoby intimity.

Láska, rap a premiéra

Několik zástupců má tuzemská kinematografie v nové soutěžní sekci Proxima, nahrazující soutěž Na východ od Západu. Nabízí rovněž prostor novým talentům i zavedeným autorům hledajícím nové cesty, otevřená je ale tvorbě z celého světa.

Porotu Proximy může z českých tvůrců zaujmout Šimon Holý nezávislým snímkem o životních traumatech a ezoterice. Drama A pak přišla láska… nabízí pohled z ženské perspektivy ztvárněné Pavlou Tomicovou či Terezou Hofovou. Dokumentaristé Adéla Komrzý a Tomáš Bojar ukážou výsledky své Zkoušky umění. Observační dokument nahlíží do „zákulisí“ přijímaček ke studiu výtvarného umění.

Zvláštní uvedení slibuje „adrenalinovou jízdu plnou rapu a drog“ v novém snímku BANGER. v režii Adama Sedláka. Rap je tématem i v dokumentu Štěpána FOK Vodrážky. Ten v PSH Nekonečném příběhu mapuje kapelu, která stála u začátku české hiphopové scény. Velkou premiéru ohlašuje svým titulem další snímek Miroslava Krobota. V hořkosladké komedii s Pavlem Šimčíkem a Ivou Janžurovou čeká hlavního hrdinu režijní příležitost v olomouckém kulturním domě. 

Připomínka Jána Kuciaka i Evy Zaoralové

V hlavním programu se najde navíc několik snímků s českou koprodukcí. Česko se podílelo například na dokumentu o vraždě novináře Jána Kuciaka či portrétu aristokrata a politika Karla Schwarzenberga a jeho dcery.

Mimo filmový program připomene karlovarský festival svou dlouholetou uměleckou ředitelku Evu Zaoralovou. Jejímu celoživotnímu sepětí s festivalem a vůbec filmem bude věnována samostatná výstava fotografií v hotelu Thermal.