Divadelní Flora začala Pravidly úklidu. Ukrajinky drhnou i zažrané skvrny ve společnosti

Začal festival Divadelní Flora (zdroj: ČT24)

V Olomouci začal jeden z největších tuzemských divadelních festivalů Divadelní Flora. Program otevřela premiéra autorské hry Pravidla úklidu, která vychází z autentických zkušeností ukrajinských žen pracujících v Česku v nejméně oceňovaných profesích. Olomoucká přehlídka trvá do 21. května a návštěvníky zve na sedm desítek akcí.

Pravidla úklidu charakterizují tvůrci jako „temné dokumentární žonglování s tématy a mopem“. Představení vzniklo v koprodukci olomouckého Divadla na cucky, pražského A studia Rubín a sdružení Kolonie.

Režisérka Lucie Ferenzová začala loni v září sbírat rozhovory s Ukrajinkami, které v Česku našly práci v domácnostech nebo hotelech. Často dlouhodobě pracují bez smlouvy a za minimální mzdu. Na základě výpovědi šesti žen vznikla uklízecí jízda plná zažraných skvrn a neodstranitelných problémů.

„Pravidla úklidu nejsou jenom sociologická studie ze života žen Ukrajinek pracujících u nás, ale na jejich životech nebo zkušenostech se toho odráží nejvíc,“ upřesňuje autorka i režisérka hry Lucie Ferenzová. „Antropologicko-sociologická vrstva se zabývá spíše úklidem v rámci celospolečenského vývoje. Jak je práce pojímaná a jak je v naší společnosti hodnocena,“ doplnila dramaturgyně Dagmar Fričová.

Ve chvíli, kdy začala válka na Ukrajině, měla Ferenzová text hotový ze tří čtvrtin. Začala psát znovu. „Musela jsem to všechno překopat. Nakonec se do scénáře dostala aktuální zmatenost člověka, který se snaží s touto situací vypořádat,“ podotýká.

Pravidla úklidu fungují jako performativní uklízecí večírek. Diváci se stanou jeho součástí ještě při dvou reprízách na Divadelní Floře nebo pak i v běžném programu Divadla na cucky i A studia Rubín.

Německé divadlo glosuje Diktátora i zásah v Chile

Divadelní přehlídka v Olomouci nachystala pro zájemce desítky jiných představení a dalších akcí. Na programu jsou tuzemské i zahraniční soubory, současný tanec i performance. Festival se letos koná popětadvacáté, jen několik měsíců po předešlém ročníku, který se nakonec po několikerém odsunu uskutečnil loni na podzim.

Stefko Hanushevsky představuje Diktátora
Zdroj: Divadelni Flora

Slavnostní zahájení obstará v úterý německý soubor Schauspiel Köln, s inscenací Stefko Hanushevsky představuje Diktátora. Na pozadí Chaplinova slavného filmu glosuje německé i rakouské moderní dějiny.

Z německojazyčného prostoru zamíří do Olomouce také Schauspielhaus Bochum a jeho představení Noise. Šumění davu je expresivní rekonstrukcí brutálního policejního zákroku, k němuž došlo v Santiagu de Chile před třemi lety.

Z tuzemské scény představí pražské Národní divadlo adaptaci Gombrowiczova Kosmu, brněnské HaDivadlo přijede se střetem generačních postojů ve hře Naši a například Moravské divadlo uvede výpravný Rok na vsi. Festival vyvrcholí dvojinscenací textů dramatika Petera Handkeho v nastudování Divadla Na zábradlí.