Zlaté střevíčky si na Zlín Film Festivalu vysloužil útěk z domova i před nacisty

Záznam: 60. Zlín Film Festival uděluje Zlaté střevíčky (zdroj: ČT24)

Zlín Film Festival, mezinárodní přehlídku filmů pro děti a mládež, zakončilo 10. září předávání cen. Zlaté střevíčky šedesátého ročníku získaly norský snímek Hranice odvahy, španělský Život bez Sáry Amatové a animovaný film Ptáček a velryba.

Španělský snímek Život bez Sáry Amatové si odnáší Zlatý střevíček za nejlepší celovečerní film pro mládež. Příběh odehrávající se na vesnici v osmdesátých letech vypráví o útěku z domova. Nejlepším celovečerním filmem pro děti jsou Hranice odvahy. Statečnost musí v norském dramatu z druhé světové války prokázat děti, které prchají před nacisty. Mezi animovanými snímky pro děti zvítězil Ptáček a velryba

Cenu Evropa za nejlepší evropský debut získal italský snímek Nevia o sedmnáctileté dívce, která chce od života víc, než jí na předměstí Neapole připravil. Zlínského psa za nejlepší studentský film si odnesl německý snímek Poslední děti ráje.

Život bez Sáry Amatové získal také Cenu mládežnické poroty. Cenu poroty za nejlepší mládežnický herecký výkon dostala Frankie Boxová za roli Leigh ve filmu Dokonalá desítka. Zvláštní uznání za herecký výkon náleží představitelům hokejového týmu Vlci ve filmu Smečka. Mezinárodní dětská porota ocenila australský snímek Život jako abeceda.

Cena pro Elišku Balzerovou, chodník pro Mádla a Kotka

Jubilejní ročník připomněl historii přehlídky, zároveň se ale letošní téma zaobíralo „návratem do budoucnosti“. Festival se tedy zaměřil na sci-fi, vědu a techniku. Mezi hosty přivítal osobnosti zejména české kinematografie, ocenění za mimořádný tvůrčí přínos převzala Eliška Balzerová. Své otisky na chodníku slávy zanechali Jiří Mádl a Vojtěch Kotek. Sekce Young Stars představila tuzemské talenty Josefa Trojana, Tomáše Daleckého a Tomáše Mrvíka.

Jiří Mádl se svou hvězdou na chodníku slávy Zlín Film Festivalu
Zdroj: Jaroslav Svoboda/ČTK

Celkově se na festival akreditovalo a registrovalo 13,5 tisíce filmových profesionálů, hostů i běžných návštěvníků. „Přestože letos byla k účasti na festivalu nutná registrace, je to pro nás důkaz, že lidé ve Zlíně mají festival opravdu rádi a i přes všechny komplikace mu zachovali přízeň,“ neskrývá výkonná ředitelka Jarmila Záhorová potěšení návštěvnickými čísly.

Pořadatelé už naznačili i plány pro příští ročník. Pro děti a mládež by se ve Zlíně mělo opět promítat od 28. května do 5. června 2021, hlavní téma se zaměří na literaturu ve filmu.