Tady Vary, hlásí se v 96 kinech náhradní festival. Na podzim chystá ročník 54 ½

Filmový festival v Karlových Varech přesunul 55. ročník na příští rok, jako „náplast“ nicméně divákům nabízí v původním termínu přehlídku Tady Vary. Na rozdíl od klasické přehlídky se nepromítá v západočeských lázních, ale na program mohou lidé zajít v 96 kinech po celé republice. Přesto se organizátoři snaží zachovat festivalovou atmosféru. Na podzim pak slibují další část náhrady za přesunutý ročník, tentokrát už přímo ve Varech.

Tady Vary se budou ozývat do 11. července. Na programu je celkem 16 titulů z různých zemí, například z USA, Mexika, Francie, Velké Británie nebo Španělska. Podle uměleckého šéfa Karla Ocha se festival snažil o co největší žánrovou i geografickou pestrost, proto zařadil jen jednoho českého zástupce – dokument o Mekym Žbirkovi uváděný ve světové premiéře. 

„Nemůžu nezmínit i zahajovací a zakončovací film. Tedy Než skončí léto na úvod a Honey Boy příští sobotu. Ale myslím si, že když divák kdekoliv mezi Chebem a Frýdkem-Místkem zabrousí v pět nebo v osm do kina, tak by neměl být zklamán,“ dodává Och.

O přenesení letošního ročníku do on-line prostředí pořadatelé neuvažovali. Nedílnou součástí festivalu je totiž podle nich i atmosféra. Vyvolat se ji snaží i Tady Vary. Například každý titul je uváděn jen jednou a ve všech zapojených biografech ve stejný okamžik, aby se projekce co nejvíce přiblížila zdání festivalové premiéry. Promítání doplňují streamované úvody a besedy s tvůrci i osobní delegace organizátorů festivalu.

„Přehlídka Tady Vary byla naší bezprostřední reakcí na situaci, kdy jsme chtěli zajímavé filmy z festivalového výběru přivést za diváky. Ale stále cítíme, že tou klíčovou hodnotou karlovarského festivalu je atmosféra setkávání a sdíleného filmového zážitku, kdy se dokážeme společně radovat, dojímat, bát se. Věříme, že nyní opět nastává čas, kdy můžeme být spolu,“ potvrzuje prezident festivalu Jiří Bartoška.

Na podzim se chystá půlka ročníku

Spolu se příznivci Varů a filmaři mohou sejít ještě od 18. do 21. listopadu na programu nazvaném 54 ½ MFF Karlovy Vary. Čtyřdenní nesoutěžní přehlídka představí 30 filmů, každý z nich bude uveden dvakrát. V plánu jsou také některé z tradičních akcí doprovodného programu.

Na plnohodnotný 55. ročník se mohou příznivci kinematografie těšit na začátku července příštího roku.