Komenský byl kromě učitele národů také životem zkoušený člověk. Jeho bolesti a ztráty ukáže dokument

K 350. výročí úmrtí Jana Amose Komenského připravuje Česká televize dokumentární drama o životě Učitele národů nazvané „Jako letní sníh“. V těchto dnech pracuje režisér a scenárista Lubomír Hlavsa v brněnském studiu. Tvůrci natáčeli také v historických lokalitách ve Zlínském kraji, například na hradech Buchlov a Kurovice.

Z Komenského rodného kraje se tvůrci snímku přesunuli do studia v Brně, kde vznikla jeho pracovna a ateliér malíře Rembrandta. Právě nizozemský umělec je důležitou postavou v dokumentu. Jemu Komenský vypráví svůj životní příběh. „Ti dva velikáni prostřednictvím tohoto scénáře k sobě hledají cestu, mají mnoho společného, nejrůznější osobní tragédie, ztráty. Nejdřív dochází mezi nimi k rozkolu, pak ke sblížení a dá se říci k vzájemnému obohacení,“ vysvětlil představitel Rembrandta Igor Bareš.

Komenský žil v době, kdy Evropou zmítala třicetiletá válka a mezi lidmi se také šířila morová nákaza. Vyrovnat se musel se smrtí dvou dětí a přišel i o dvě manželky. „Když se řekne jméno Komenský, tak každého napadne Učitel národů, a to je tak všechno. Já jsem chtěl, aby diváci poznali jeho život, který byl poměrně bolestný, až krutý,“ řekl režisér Lubomír Hlavsa.

V hlavní roli Švehlík

Role stárnoucího Komenského se ujal Alois Švehlík, stejnou osobnost v mladším věku pak ve filmu ztvárňuje jeho syn David. Role třetí a poslední manželky se ujala Milena Steinmasslová. „Byla velmi obětavá, protože se starala o jeho děti z předchozích manželství. Musela být i pracovitá, musela být i velmi inteligentní, protože i čte a píše, i to o ní něco vypovídá,“ popsala svou roli herečka.

Dokumentární film vzniká v koprodukci České televize se společností Vista film. Tvůrci ho připravují k 350. výročí Komenského úmrtí. Na konci listopadu plánují premiéru v českých kinech, na obrazovkách České televize by se měl objevit v prosinci.