Sportovní hala, stadion i rodinný dům. Architekti vybrali nejlepší stavby roku

Architekti opět vybrali nejkrásnější stavby roku. Titul letos získalo pět budov: sportovní hala Dolní Břežany, palác Špork v Praze, zimní stadion Škoda Icerink v pražských Strašnicích, rodinný dům v Neveklově a rezidence U Michelského mlýna v Praze, která obdržela také cenu veřejnosti. Cenu pro nejlepší zahraniční stavbu získal tunel Nordfjördur na Islandu. Všechny oceněné projekty si prohlédněte v galerii.

Udělení pěti titulů a dalších cen proběhlo ve středu večer v Betlémské kapli v Praze na slavnostním večeru Dnů stavitelství a architektury. Ve 26. ročníku soutěže Stavba roku 2018 se prezentovalo celkem 42 objektů.

Odborná sedmičlenná porota hodnotila nejen kvalitu architektonického návrhu, ale také stavební provedení nebo uživatelský komfort. V čele poroty letos zasedla Radomíra Sedláková, jejími členy pak byli Jiří Koliba, Ladislav Vaněk, Jan Vrana, Jiří Krejčík, František Kulhánek a Renata Zdařilová.

Sportovní halu v Dolních Břežanech vybrala porota jako jednu ze staveb roku, protože „se svým vzletným architektonickým pojetím stala novým aktivním místem obce“. Vnitřek je podle poroty řešen jednoduše a přehledně. Na jedné straně jsou tribuny pro 250 diváků, na druhé vstupy do šaten a technické vybavení. Sportovní hala získala v úterý rovněž Národní cenu za architekturu, kterou uděluje Obec architektů.

Události v kultuře: Architekti vybrali nejlepší stavby roku (zdroj: ČT24)

Palác Špork v centru Prahy dostal ocenění za příkladnou a citlivou rehabilitaci historické stavby v Pražské památkové rezervaci se žádoucím zapojením do parteru města. Zimní stadion Škoda Icerink vyrostl v těsném sousedství Jižní spojky v pražských Strašnicích. Navazuje na školní areál a jeho sportoviště. Komplex se skládá ze dvou hal s tréninkovými ledovými plochami bez tribun. Mezi nimi je rozloženo potřebné zázemí. V přízemí je technologický prostor a šatny, v patře tělocvična a posilovna.

Rodinný dům v Neveklově získal ocenění poroty jako „jednoduchá, dobře promyšlená stavba citlivě umístěná v krajinném prostředí“. Většina místností je otevřena až k šikmému stropu, jenž sleduje linii střechy. Střídá se bílá barva stěn a šikmého stropu s přírodní světlou barvou dřeva, která zdůrazňuje sevřenější části domu.

Obytný blok U Michelského mlýna se skládá ze skupiny čtyřpodlažních bytových objektů. Jsou vůči sobě na půdorysu přibližně ve tvaru písmene „L“ natáčeny tak, aby vytvořily polozavřenou skupinu, která má jeden důr, či spíše zahradu vnitřní, a druhou, která využívá blízkost zelených svahů. Byty jsou převážně třípokojové, každý má svou terasu.

Letos popáté byla vyhlášena Zahraniční stavba roku. O titul se mohou ucházet stavby, které realizovaly české firmy. Zvítězil tunel Nordfjördur na Islandu, který postavil Metrostav. Délka tunelu, který prochází pod 1000 metrů vysokým horským masivem, je 7908 metrů. 

„Veřejných investic je málo“

„Při prohlídkách staveb se znovu potvrdilo, že dobrou stavbu dělají tři zásadní faktory – investor, architekt a dodavatel,“ komentuje letošní ročník předsedkyně poroty Radomíra Sedláková. „Již tradičně se projevuje, že nositelem stavebního vývoje jsou soukromé firmy, jednotlivci, zájmové společnosti. Veřejných investic je málo,“ dodává.

Soutěž organizuje Nadace ABF - Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství. „Letos jsme se přidali k oslavám 100 let národní stavební historie a všechny soutěžící stavby jsme formou výstavy prezentovali na významných místech oslav – na odborném stavebním veletrhu, na Pražském hradě v rámci Architecture Week nebo v rámci udělování architektonických cen,“ dodává předseda nadace Jan Fibiger.