Součástí století může být každý Ostravan, pokud se podělí o rodinné album

Ostravané mohou přispět do knihy o století Ostravy (zdroj: ČT24)

Století objektivem Ostravanů zmapuje stejnojmenná kniha, kterou připravuje tamní archiv a město. Přispět do ní může kdokoli fotografiemi z rodinných alb a pomoci tak zdokumentovat, jak se v uplynulých 100 letech proměňovala Ostrava i život jejích obyvatel.

Archiváře zajímají církevní svátky, osmičkové roky, politické události, ale i rodinné oslavy. „Unikátní jsou například fotografie poválečné pomoci UNRRA, netušili jsme ani, že mezi lidmi jsou, zajímavostí je také fotografie z roku 1980, kde je vidět, že tehdy byla Ostravice splavná a jezdili na ní lodě,“ vybral archivář Tomáš Karkoszka některé zajímavé příspěvky, které archiv dosud od veřejnosti získal.

Snímky v archivu nascanují a majiteli zase vrátí. Do publikace se kromě momentek od ostravských obyvatel dostanou i snímky z vlastnictví ostravského archivu. Ze svých sbírek jich vybral zhruba sto padesát.

Fotografie mohou zájemci nosit do archivu, ale také městské knihovny nebo muzea, nebo je zasílat elektronicky na e-mailovou adresu projektu do konce srpna. Publikace Století objektivem Ostravanů by měla vyjít na závěr letošního roku.