Knižně vyšly publicistické texty Pavla Juráčka Ze života tajtrlíků

Režisér a scenárista Pavel Juráček byl také publicistou. Tuto ne tolik známou část jeho tvorby připomíná kniha Ze života tajtrlíků. Autoři sesbírali Juráčkovy texty z let 1954 až 1978: od článků zveřejněných ve venkovských listech až po poslední rozhovor. Publikaci společně připravily Národní filmový archiv a Knihovna Václava Havla.

Pavel Juráček se do historie tuzemské kinematografie zapsal jako dramaturg a filmař „nové vlny“. Původně se ale chtěl stát novinářem - žurnalistiku studoval na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Kvůli neprospěchu a neplnění studentských povinností byl po třech letech ze studia vyloučen. Přesto se žurnalistikou pár let živil. Napsal údajně několik set novinových článků.

„Zjistili jsme, že jich velmi málo podepsal. Víme například, že byl odpovědný redaktor Vesnických novin Nymburska, takže většinu článků, které v nich jsou, napsal, ale jen některé nesou jeho plný podpis. Rozhodli jsme se vybírat právě mezi těmito texty,“ uvedl k publikaci její editor Pavel Hájek.

Filmy, dopisy a deníky

Dochoval se (a byl zařazen do knihy) mimo jiné také text, v němž Juráček popisuje,  jak se dostal ke spolupráci s Věrou Chytilovou. „V roce 1960 jí Vávra s Danielem zamítli scénář, který se jmenoval Musíš mít odvahu. Načež dostala hysterický záchvat, a tak Danielovi vytekly nervy a slíbil jí, že by tu věc mohla eventuálně natočit, kdyby jí ten scénář někdo přepsal. A vzpomněl si na mě,“ zapsal si. Šlo o Chytilové studentský snímek Strop, později se podílel i na scénáři k filmu Sedmikrásky.

Knižně vyšly publicistické texty Pavla Juráčka (zdroj: ČT24)

Podle scénářů Pavla Juráčka vzniklo hned několik filmů - v zahraničí je aktuálně největší zájem o sci-fi Ikarie XB 1, kterou uvedl poslední ročník Berlinale. Národní filmový archiv pak na digitálních nosičích vydal dva ze tří autorských filmů Pavla Juráčka - Postavu k podpírání a Případ pro začínajícího kata.

Z jeho textů vyšly už i dopisy, které představí v květnu veletrh Svět knihy. Znovu se za čtenáři vydají také filmařovy obsáhlé deníky, tentokrát v nekrácené podobě.