V Královéhradeckém kraji zvítězila koalice ODS, STAN a Východočechů. Do vyjednávání zasáhnou Piráti

Po sečtení hlasů ve všech okrscích zvítězila v Královéhradeckém kraji koalice ODS, STAN a Východočeši s 23,53 procenta. Na druhou pozici se dostalo ANO s 22,04 procenta. Třetí jsou Piráti s 14,41 procenta. Volební účast dosáhla 41,01 procenta.

On-line přenos

Krajské a senátní volby 2020

  • 23:28

    Lidé v Řevnicích u Prahy se v referendu vyslovili proti využití bývalého průmyslového areálu pro další výstavbu. Zároveň souhlasili s vymezením ploch pro zeleň v oblasti Na Vrážce. Referendum je platné, část týkající se průmyslového areálu však není závazná.

  • 23:26

    Nejvíce zastupitelských mandátů ztratily v letošních krajských volbách ČSSD (ztráta 88 zastupitelů) a KSČM (73). Naopak Piráti jich získali asi 20krát více než před čtyřmi lety, a to 99. Skoro dvojnásobný počet zastupitelských křesel, konkrétně 35, bude mít v krajích hnutí SPD.

  • 23:04

    První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti navržení ČSSD, která obhajovala deset křesel, se prosadili ve třech obvodech.

Vítězná koalice ODS, STAN a Východočeši získala 12 mandátů v zastupitelstvu, které má 45 členů. Druhé skončilo ANO také se ziskem 12 mandátů. Třetí Piráti budou mít sedm zastupitelů, čtvrté Spolu pro kraj (Osobnosti kraje, ČSSD a Zelení) má čtyři mandáty. Na pátém místě je Koalice pro Královéhradecký kraj se čtyřmi zastupiteli. Šestí jsou Spojenci pro Královéhradecký kraj se čtyřmi mandáty. Sedmou příčku obsadila SPD se dvěma zastupiteli.

Lídrem bloku ODS, STAN a Východočechů do krajských voleb byl Martin Červíček (48). Byl náměstkem policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování a v roce 2012 se stal policejním prezidentem po Petru Lessym. Ministr vnitra v demisi Martin Pecina jej odvolal, poté byl Červíček šéfem krajské policie v Hradci Králové.

Od roku 2016 je zastupitelem a prvním náměstkem hejtmana Královéhradeckého kraje za ODS. V roce 2018 byl zvolen senátorem, o dva roky později se stal předsedu občanskodemokratického senátorského klubu. Od roku 2014 je také zastupitelem obce Vysokov.

Jednání budou dlouhá, míní končící hejtman Štěpán (ČSSD)

Povolební vyjednávání v Královéhradeckém kraji by měla začít v sobotu, výsledek by mohl být do konce příštího týdne, uvedl Červíček. Předpokládá, že potrvají několik dní, nechce nic uspěchat, tak jako v roce 2016, kdy duhová koalice pěti stran vznikla již večer po volbách. Tehdy vítězné hnutí ANO skončilo v opozici.

„Následující týden bychom se měli být schopni na všem domluvit. Pokud má koalice mít smysl, musí vládnout na základě věcných témat a priorit, které si nastavíme, a jasně řečených představ jednotlivých subjektů. Nechtěl bych opakovat scénář před čtyřmi lety, kdy jsme se chtěli velmi spontánně na všem domluvit a možná ne všechny věci dostatečně vydiskutovali,“ řekl Červíček.

Podle hejtmana a lídra koalice ČSSD a Zelených Jiřího Štěpána (ČSSD) budou jednání dlouhá. Ani on nepředpokládá, že by se opakovala situace z roku 2016. „My budeme jednat se všemi subjekty, nijak jsme se nevymezovali,“ řekl Štěpán.

Na podobu koalice budou mít nejspíš zásadní vliv Piráti

Ve volbách vítězná koalice ODS, STAN a Východočechů získala v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu 12 křesel, stejně jako druhé hnutí ANO. Pokud strany nevytvoří velkou koalici, bude rozhodující postoj třetích Pirátů. Ti skončili třetí a rozhodující zřejmě bude to, zda se spojí s vítěznou koalicí ODS, STAN a Východočechů, nebo s druhým hnutím ANO. „Bude hodně záležet na tom, jak se rozhodnou Piráti. Pokud tedy nedojde ke koalici ANO a ODS,“ řekl lídr Koalice pro Královéhradecký kraj Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Připustil to i lídr pirátské kandidátky Pavel Bulíček, který se zatím nepřiklání ani k jednomu scénáři. „Podle volebních výsledků to tak vypadá. Potěšilo mě, že máme sedm mandátů, je to krásný výsledek pro Královéhradecký kraj. Budeme jednat se všemi, kdo se tam dostali, tedy kromě SPD,“ řekl Bulíček. 

Po 20 letech budou v zastupitelstvu chybět komunisté

Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) získala ve volbách v Královéhradeckém kraji jen 4,5 procenta hlasů a po 20 letech nebude zasedat v zastupitelstvu kraje. Podle předsedkyně královéhradeckého Krajského výboru KSČM Věry Žižkové má volební neúspěch několik příčin. Například se podle ní negativně projevilo to, že voliči KSČM jsou vyššího věku a k volbám jich letos tolik nepřišlo.

„Naše voliče také částečně přetahuje hnutí ANO. Ani volební kampaň, kdy jsme zvyklí chodit mezi lidi, v nynější době pandemie moc nešla dělat,“ řekla Žižková k dalším možným příčinám volebního propadu. Pozici KSČM podle ní nepomohly ani předvolební průzkumy předpovídající komunistům slabý výsledek. Řadu lidí to prý mohlo od volby komunistů odradit.

Lídrem strany v letošních volbách byl poslanec Zdeněk Ondráček. Na druhém místě byla ředitelka mateřské školy Petra Zakouřilová (bezpp.). Největší vliv v kraji měli komunisté v letech 2012 až 2016, kdy získali přes 19 procent hlasů a vytvořili vládní dvojkoalici s ČSSD. 

Hradečtí Piráti mohou mít hejtmana v koalici s ANO a ČSSD

Piráti v Královéhradeckém kraji podle dosavadního hejtmana Jiřího Štěpána (ČSSD) dostali nabídku na funkci hejtmana v případné koalici s ANO a koalicí ČSSD a Zelení. Taková koalice by měla 23 hlasů ze 45. Štěpán to řekl ČTK. Piráti nabídku nekomentovali a uvedli, že všechna jednání jsou otevřená. ANO by podle svého lídra Jiřího Dědečka preferovalo trojčlennou vládu vítězné koalice ODS, STAN, Východočeši s ANO a ČSSD a Zelenými, která by měla 28 hlasů. 

Klíč k vytvoření nové krajské vlády podle Štěpána drží koalice v čele s ODS a Piráty. Zatím žádný hmatatelný výsledek z dosavadních jednání podle něj nevzešel. Nabídka postu hejtmana pro Piráty však podle Štěpána padla a Piráti ji podle něj řeší.

Lídr Pirátů Pavel Bulíček řekl, že Piráti dosud jednali se všemi stranami kromě SPD. Podle něj si uvědomují, že jsou se svými sedmi mandáty jazýčkem na vahách. Pokud koalice vedená ODS či ANO získají na svou stranu Piráty, utvoří již jen s jedním dalším partnerem krajskou vládu.

Nabídku na post hejtmana, jak o ní hovořil Štěpán, Bulíček nekomentoval. „V tuto chvíli jsou jednání otevřená. Jednáme i v rámci svého zastupitelského klubu, co je pro nás přijatelné,“ řekl Bulíček. Variantu vlády s ANO a ČSSD označil za jednu z možností, stejně jako vládu s ODS a dalším subjektem. Jednání ještě podle něj potrvají nejméně týden.

Po posledních volbách obešla vítězné ANO koalice všech ostatních stran v zastupitelstvu

Královéhradecký kraj má 45 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na dvanácti kandidátních listinách ucházelo 512 kandidátů.

Krajské volby dříve v roce 2016 vyhrálo ANO se ziskem 25,18 procenta hlasů a 13 mandátů před ČSSD s 13,08 procenta a šesti mandáty. Do zastupitelstva se dále dostaly ODS (pět křesel), Koalice pro Královéhradecký kraj – KDU-ČSL – Hradecký demokratický klub – Volba pro město (pět křesel), KSČM (čtyři křesla), Starostové a Východočeši (čtyři křesla), TOP 09 (čtyři křesla), Koalice SPD a Strana Práv Občanů a SNK (dvě křesla) a Piráti a Strana zelených + Změna pro Královéhradecký kraj (dvě křesla).

Hnutí ANO tehdy zvítězilo, nezajistilo si však dostatečný počet mandátů na jednobarevnou vládu. Ihned po vyhlášení tak začaly strany jednat o koalici a již v sobotu večer se objevila zpráva, že koalice byla sestavena bez hnutí ANO. 12. října 2016 podepsali zástupci všech stran v koalici (ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09) memorandum o spolupráci a 24. října 2016 byla podepsána koaliční smlouva.

Na ustavujícím zasedání krajského zastupitelstva byl poté zvolen nový hejtman Jiří Štěpán z ČSSD a nové vedení kraje. Koalice vydržela v původním složení i s hejtmanem až dosud.