Soud zrušil povolení k průzkumu těžby minerálů na Vysočině. Ministerstvo dost nevyhodnotilo přínos a rizika

Nejvyšší správní soud zrušil rozhodnutí Ministerstva životního prostředí, podle kterého se v oblasti Vápovická Ostrážka mělo začít s průzkumem možností těžby minerálů. Vyhověl tak stížnosti obce Vápovice, kde lokalita leží. Podle soudu ministerstvo nedostatečně vyhodnotilo přínosy a rizika potenciální těžby. Ministerstvo při schvalování žádosti k průzkumu totiž mimo jiné vyhodnocovalo, zda je větší veřejný zájem v ochraně životního prostředí, nebo v hledání nových zdrojů nerostů.

„Rozhodnutí ministra životního prostředí se ruší a věc se vrací žalovanému k dalšímu řízení,“ stojí v rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, které je dostupné na úřední desce. Soud tak dal za pravdu obci Vápovice, podle které se ministerstvo při udělování povolení k průzkumu nedostatečně zabývalo riziky spojenými s těžbou.

„Bylo vysoce pravděpodobné, že pokud bude geologický průzkum úspěšný, požádá soukromý investor i o příslušná povolení nutná pro samotné dobývání nerostu,“ stojí v rozhodnutí. Podle soudu tak bylo na místě už při vyřizování žádosti o průzkum lokality zohledňovat dopady těžby.

Dekorační kámen

Soukromá společnost Ecological Investment Group, která měla průzkum provést, podala v srpnu 2018 na ministerstvo životního prostředí žádost o povolení k průzkumu možnosti těžby technického granátu a dekoračního kamene na území Vápovice – Ostrážka. Ministerstvo v čele s tehdejším ministrem Richardem Brabcem (ANO) žádosti o rok později vyhovělo.

Rozhodnutí ale napadla prostřednictvím soudu obec Vápovice, do jejíhož katastrálního území lokalita spadá. Podle ní ministerstvo dostatečně neprověřilo, zda veřejný zájem pramenící z průzkumu a případné těžby převyšuje veřejný zájem ochrany přírody. Při vyřizování povolení navíc došlo podle Vápenic k záměně zájmu státu na vyhledávání nových zdrojů surovin za soukromý zájem společnosti, která chtěla průzkum provést.

Městský soud v Praze v lednu žalobu obce zamítl s tím, že ministerstvo při udělování povolení postupovalo správně. Soud dal ministerstvu za pravdu a konstatoval, že zájem na provedení průzkumu a případné těžby převažuje nad zájmem ochrany přírody. Vápovice proti tomu podaly kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, který jim nyní vyhověl.

Případ se tak znovu vrací na začátek a o umožnění průzkumu lokality bude ministerstvo rozhodovat znovu. „O rozkladu bude rozhodovat ministryně životního prostředí na návrh své rozkladové komise,“ uvedl na dotaz České televize mluvčí ministerstva Ondřej Charvát.