Rekonstrukce nádraží v Českých Budějovicích nabírá další zpoždění. Opravy potrvají ještě rok

Rekonstrukce vlakového nádraží v Českých Budějovicích se protahuje (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce budovy hlavního vlakového nádraží v Českých Budějovicích je komplikovanější, než se předpokládalo, a nadále se protahuje. Touto dobou už mělo být hotovo, práce však budou zřejmě trvat ještě i celý příští rok. Rekonstrukce se navíc prodražuje.

Aktuálně k okolí budějovického nádraží neodmyslitelně patří zábrany podél celé budovy a lešení, které cestujícím brání v plynulém pohybu. Jen tak však nezmizí, což cestujícím vadí.

„Já vždy chodím na čas, ale vždycky je tu hodně lidí a do tohohle malého prostoru se prostě nevejdou,“ říká cestující Lucie Vávrová. Další označují situaci kolem nádraží jako chaos.

Ondřej Marek zase kritizuje, že si lidé nemají kam sednout: „Jsme tady všichni nacpaní, ale už čekáme dlouho a chceme si sednout a dát si něco v bufetu.“

Části objektu jsou v horším stavu, než se očekávalo

Přestavbu dělníci zahájili už v roce 2020. Podle úplně původních odhadů ji měli dokončit už o letošních prázdninách. Největší proměnou zatím prošel vnější plášť budovy, který už měl být kompletně hotový.

„Po odkrytí původních konstrukcí jsme odhalili velmi špatný stav některých částí objektu. Především všech železobetonových konstrukcí, stropů a některých zdí,“ vysvětlil mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Budova slouží cestujícím nepřetržitě od roku 1908. Zpět v plném provozu má být podle posledních předpokladů opět na konci příštího roku.